Srbija

Sreda, 02.12.2009.

09:19

Temu o nuklearki pokrenula Srbija?

Rusija je ponudila Srbiji mogućnost izgradnje nuklearnih elektrana, ali je ideja o izgradnji potekla iz Srbije, kaže ambasador Rusije Aleksandar Konuzin.

Izvor: Blic, Danas

Default images

"Srpska strana je u jednom trenutku shvatila da će možda biti potrebe za izgradnjom nuklearne stanice i o tim svojim planovima su i nas obavestili. Mi smo rekli da smo spremni da zajedno sa srpskom stranom provučemo mogućnost realizacije takvog projekta, ali konkretnog još nema. Postoji ideja o mogućnosti saradnje u ovoj oblasti", naveo je ambasador Rusije.

On je dodao da Rusija ima ogroman potencijal u ovoj sferi jer, kako je rekao, gradi i nastaviće da gradi nuklearne stanice u Rusiji i u inostranstvu. A tako i u Srbiji ukoliko se ona bude za to zainteresovala.

Inače, ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić ponovio je juče u parlamentu da Strategijom o energetici do 2015. godine nije predviđena izgradnja nuklearnih centrala u Srbiji.

"Prema Strategiji, nije predviđena izgradnja nuklearnih centrala u Srbiji i do sada nisu preduzimane nikakve radnje u smislu njihovog projektovanja i izgradnje", objasnio je Škundrić.

Ambasador Konuzin je potvrdio da mu je poznato da je izgradnja nuklearnih elektrana u Srbiji zabranjena. "Zato i kažem da nema konkretnih planova, postoji ideja. Vi sami treba da odlučite da li vam je to potrebno ili ne. Ako budete odlučili da jeste, onda morate razmisliti i o tome ima li potrebe da se taj zakon promeni. Naravno, mi ćemo sarađivati, ali samo u slučaju ako je to u kladu sa zakonom", precizirao je Konuzin.

Moratorijum ukinuti, ali biti oprezan sa građenjem nuklearki

Da li je izjava ruskog ambasadora početak „ispitivanja snaga na terenu“ o eventualnoj spremnosti srpskih vlasti da preispita opravdanost postojanja moratorijuma na gradnju nuklearki iz 1989., tema je koja zaokuplja pažnju stručne javnosti.

Ilija Plećaš, naučni savetnik Instituta za nuklearne nauke Vinča, kaže da ga je obradovala izjava ruskog ambasadora.

"Smatram da je došlo vreme da vlada Srbije razmotri mogućnost ukidanja moratorijuma. Podaci pokazuju da je uglja sve manje, a ne možemo se orijentisati samo na hidropotencijale za podmirenje sve većih potreba za električnom energijom. Stoga je izgradnja nuklearki jedina realna alternativa o kojoj se mora ozbiljno razmišljati. Strah od nuklearki u Srbiji je potpuno bezrazložan ako se zna da u našem okruženju ima oko 15 nuklearnih centrala" , ističe Plećaš. On smatra da ukidanje moratorijuma ne bi značilo da bi Srbija odmah dobila nukelarnu elektranu jer izgradnja postrojenja snage 650 megavati košta između dve i 2,5 milijarde dolara, a od početka gradnje do podizanja postrojenja prođe i do 15 godina.

Plećaš nije mogao da precizira koje bi lokacije bile najpovoljnije za izgradnju nuklearne centrale, ali je istakao da bi zbog vodnog hlađenja bila smeštena uz neku reku, najverovatnije Dunav.

Bivša savetnica za energetiku u vladi Srbije Zorana Mihajlović - Milanović slaže se da bi moratorijum trebalo ukinuti, ali smatra da u Srbiji u dogledno vreme ne treba graditi nuklearke.
"Potpuno je besmisleno da moratorijum i dalje važi. Donet je u vreme dok je nuklearna tehnologija bila znatno manje razvijena nego danas. Emisija štetnog zračenja je svedena na nulu s obzirom na to da moderna tehnologija omogućava da se radioaktivni otpad vraća u elektranu. Smatram da izjava ruskog ambasadora Konuzina ima za cilj da skrene pažnju javnosti sa slučaja Naftne industrije Srbije, odnosno gubitaka sa kojima je suočena ta kompanija. Srbiji je u ovom trenutku prioritet izgradnja termoelektrana u Obrenovcu jer bi to omogućilo dovoljno energije za podmirivanje potreba potrošača u zemlji. Izgradnja Đerdapa 3 bi omogućila da postanemo i važan regionalni igrač kada je reč o izvozu struje", ocenjuje Mihajlović - Milanović.

Ona zaključuje da Srbiji nukelarke nisu potrebne i da ne bi bilo dobro dozvoliti Rusima da sami grade nuklearnu elektranu u Srbiji.

"U slučaju da do izgradnje ipak dođe, trebalo bi formirati zajedničku kompaniju u kojoj bi po 25 odsto akcija imali Srbija, Rusija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija", navodi Mihajlović-Milanović.

Đelić bez komentara

Potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić nije hteo da komentariše izjavu ambasadora Konuzina, ističući da ne želi da se meša u pitanja koja se tiču drugog ministarstva. Inače, Đelić je svojevremeno podržao ideju izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji objašnjavajući da je to „najjeftniji i najčistiji način proizvodnje električne energije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

23 h

Podeli: