MMF daje Srbiji tri milijarde evra

MMF će Srbiji pozajmiti tri milijarde evra u naredne dve godine za popunjavanje deviznih rezervi, od toga 2,2 milijarde u 2009. godini, kaže Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92, Novosti

Sreda, 25.03.2009.

11:15

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da je Vlada postigla dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom i dodaje da je taj dogovor postignut u pravi čas.

„Dogovor koji smo postigli sa Međunarodnim monetarnim fondom je vrlo značajan za Srbiju, jer će doneti stabilnost u naš finansijski sistem. Očekujemo 3 milijarde evra podrške od MMF-a u naredne dve godine. Od toga 2,2 milijarde evra u 2009. godini, kao i podršku u refinansiranju duga privatnog sektora. Naš program sa MMF-om značiće veću sigurnost i za naše građane, ali i za investitore koji nameravaju da ulažu u Srbiju“, izjavio je ministar ekonomije.

„Glavna karakteristika dogovora je smanjivanje državne potrošnje i prilagođavanje obimu budžetskih prihoda. Najveći deo ovog fiskalnog prilagođavanja biće na teret državne administracije. Uvodi se velika štednja i ja bih rekao daleko veća odgovornost nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu“, istakao je on.

Novi kreditni aranžman će zameniti važeći kreditni aranžman iz predostrožnosti, koji je odobren u januaru ove godine i predviđao je povlačenje 402,5 miliona evra. Da bi mogla da povlači kredit na osnovu novog aranžmana Vlada Srbije će morati da ispuni određene uslove, koji će uključivati smanjenje javne potrošnje i promenu poreske propise, kako bi se istovremeno smanjivali rashodi i povećavali prihodi budžeta.

Jedan od zahteva MMF-a Srbiji je zamrzavanje plata i penzija u narednih 18 meseci, a Fond predviđa da će pad privredne aktivnosti u 2009. biti minus dva odsto. Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić je potvrdio da je MMF procenio da će Srbija imati pad privredne aktivnosti od minus dva odsto, a to će značiti da će Srbija morati da smanji javnu potrošnju. On je istakao da je jedan od zahteva MMF-a da se zamrznu plate i penzije u narednih godinu i po, što će doneti uštedu u budžetu od 20 do 30 milijardi dinara.

Prema njegovoj oceni, ako se kriza u Srbiji poveća, država će morati i da otpušta višak zaposlenih. Od novog aranžmana sa MMF-om Ilić očekuje pozitivan signal prema inokreditorima, koji bi mogli da odobre nove zajmove za razvoj privrede i infrastrukture u Srbiji i omogućiti Srbiji da traži reprogram duga privatnog sektora od oko 5,5 milijardi evra.

Govoreći o raznim predlozima o povećanju poreza, koji su se proteklih nedelja pojavili u javnosti, Ilić je upozorio da svako povećanje poreza znači smanjenje potrošnje, što može uticati na privrednu aktivnost.

Ilić je nagovestio da se poreska politika mora promeniti i da će ona biti kombinacija različitih modela o kojima je štampa pisala prošlih dana, od podizanja neoporezivog dela zarada sa pet na 15 hiljada dinara, povećanja poreza na plate sa 12 na 17 do 20 odsto, smanjenja limita za godišnji porez na lične prihode građana sa 1,2 miliona na 600 do 800 hiljada dinara.
Vicepremijer Mlađan Dinkić najavljuje da je vlada spremila paket mera za smanjenje sopstvenih troškova i veliku štednju. Dinkić navodi da će sve plate u javnom sektoru biti zamrznute, čime će se uštedeti 130 miliona evra. Transferi gradovima i lokalnim samoupravama, prema njegovim rečima, takođe će biti smanjeni.

Istovremeno, zabraniće se povećanje broja zaposlenih, državnim službenicima biće ukinute brojne privilegije, a biće zabranjena i kupovina novih automobila, najavljuje ministar ekonomije.

Dinkić kaže da Srbija od Međunarodnog monetarnog fonda očekuje tri milijarde evra u naredne dve godine za popunu deviznih rezervi Narodne banke Srbije, što će, prema njegovim rečim, obezbediti stabilnost dinara. On podseća da su neke zemlje poput Islanda i Letonije, tokom krize bankrotirale, a da će Srbija sasvim sigurno izbeći takav scenario.

Dinkić očekuje da nove mere Vlade maksimalno pomognu privredi u datim okolnostima. Rebalans budžeta, ministar najavljuje za april i navodi da će, na osnovu dogovora sa MMF-om, Srbija od komercijalnih banaka u inostranstvu zatražiti kredit za pokrivanje deficita srpskog budžeta u iznosu od 500 miliona evra.

Stevanović: Pomoć MMF nije rešenje

Pomoć koju je Srbija dobila od MMF-a neće povećati priliv stranih investicija, smatra Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.

“Nama je taj novac bio neophodan da bismo sprečili jednu potpunu katastrofu. Sreća je da smo dobili taj novac jer katastrofe neće biti ove godine, ali problemi koji su doveli do toga da se država može ponašati kao bludni sin ostaju”, kaže Stevanović i ističe da će novac od MMf-a omogućiti odlaganje finansijskih problema u Srbiji, ali ne i njihovo rešavanje.

“Ti problemi neće biti rešeni tako što ćemo dobiti 3 milijarde dolara od MMF-a nego time što bi Vlada morala da izvrši suštinske reforme u Srbiji. Da smanji javnu potrošnju i što je najbitnije da ukine partijsku kontrolu nad ekonomijom”, napominje Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: