Vlada o koncesiji posle Nove godine

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega ne može biti raskinut zato što nije ni stupio na snagu.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 16.12.2008.

16:05

Default images

Cvetković je rekao da još nije istekao rok do koga koncesionar "Sever Jug Autoput" može da zatvori finansijsku konstrukciju. "Taj rok je do 31. decembra i tek posle toga možemo raspravljati o novim aktivnostima koje će Vlada preduzeti", rekao je on.

Premijer je napomenuo da Vlada za sada nema saznanja da je koncesionar prekršio bilo šta.

Premijer je potvrdio da je Vlada juče dobila dopis od koncesionara i da je upoznata sa predlogom medijacije odnosno posredovanja u rešavanja tog problema.

Ministar prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je da će vlada naplatiti garancije za koncesiju za autoput Horgoš-Požega ukoliko koncesionar do 31. decembra ne obezbedi finansiranje.

Vlada Srbije učiniće sve da izbegne arbitražu u vezi s koncesionim ugovorom za autoput Horgoš-Požega i stvori uslove da u martu počne izgradnja Koridora 10, izjavio je on.

Dulić je istakao da je svima u interesu da se izbegne arbitraža koja, iako neće zaustaviti izgradnju autoputa, svakako, može stvoriti neprijatnosti za koncesionara i za državu, kao i niz nepotrebnih troškova koje vlada želi da izbegne.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je u nekoliko navrata pokušala da razgovara s koncesionarom, kako bi se istražile mogućnosti sporazumnog raskida ugovora, ali dogovor nije postignut i zbog toga i nema razumevanja za ovakav korak koncesionara i predstoji dogovor o daljem delovanju.

Dulić je objasnio da je sporazumni raskid ugovora bio razmatran zbog ekonomske krize i problema sa kojima se koncesionar susretao u prošlosti, koji su "rezultirali predlozima da se aneksima menja osnovni ugovor".

"U svakom slučaju, 31. decembar je i dalje rok do kada koncesionar treba da obezbedi finansijsku konstrukciju, a ukoliko to ne uradi, garancije koje je koncesionar dao za obezbeđenje finansijske konstrukcije i završetak posla biće aktivirane", kazao je Dulić.
Period od 60 dana, koji je koncesionar predložio za poravnanje, može biti iskorišćen za razgovor, rekao je Dulić i dodao da će pozicija vlade biti potpuno drugačija od one pre jučerašnjeg dana kada se koncesionar odlučio da raskine ugovor.

Vlada razmatra početak gradnje autoputa i načina ubrzavanja procesa za izradu projektne dokumentacije, kao i dobijanja svih neophodnih dozvola i zatvaranje finansijskih konstrukcija, kazao je Dulić.

"Smatramo da smo u pravu, koncesionar smatra da je u pravu , ali ono što ćemo se potruditi jeste da se arbitraža izbegne ,da se rastanemo, što se kaže, kao ljudi, da koncesionar, odnosno firme i dalje nastave da posluju u Srbiji, ali da se, s druge strane, svi postupci izgradnje autoputa i drugih pravaca učine transparentnim", dodao je on.

Dulić je rekao da će vlada uskoro omogućiti medijima pun uvid u sva dokumenta koja su se ticala ovog posla, kako bi ta tema bila zatvorena.

"Ovo više nije pitanje za politiku, ovo je očigledno pitanje za pravo, ono što nas znaima jeste kada će početi da izgradnja Koridora 10, a mi ćemo se potruditi da to bude u martu", poručio je Dulić.

Ilić: Izgubićemo arbitražu

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić i bivši ministar za kapitalne investicije koji je potpisao ugovor o koncesiji, ocenio je da će Srbija izgubiti arbitražu zbog raskida koncesije za autoput Horgoš-Požega i da će konzorcijumu koncesionara Alpini-Por platiti ogromnu odštetu.

Ilić je rekao da su koncesiju "srušili predsednik Srbije Boris Tadić i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji "ne misle dobro ovoj državi".
Autoput od Horgoša do Beograda je deo panevrospskog Koridora 10
"Oni su napravili neki savet (za infrastrukturu) i rušili koncesiju umesto da su sačekali kraj godine da raskinu automatski ugovor ako koncesionar ne obezbedi bankarske garancije", istakao je Ilić i dodao da će arbitraža u tom postupku trajati godinama.

Upitan da li na osnovu aneksa ugovora koncesionar može da traži 12,9 miliona evra odštete, Ilić je kazao da će Srbija platiti tu odštetu umesto da dobije deponovana sredstava od koncesionara.

Lider NS je ocenio da je ugovor o izgradnji autoputa bio izvanredan i dodao da ne oseća odgovornost za raskid ugovora. On je kazao da je presrećan i ponosan što je sa pozicije ministra infrastrukture doveo ugovor do kraja i što je trebalo da počne izgradnja autoputa.

"Ugovor je bio izvanredan. Oni (Tadić i Dinkić) su hteli da (lidera LSV Nenada) Čanka i (zamenika predsednika LSV Bojana) Kostreša zadovolje i to su uradili da bi LSV podržavao vladu", naveo je Ilić.

Kostić: Tek sledi borba

Konsultant za poslovne rizike Dragan Kostić smatra da je koncesionar za autoput Horgoš-Požega "Sever Jug Autoput" povukao logičan potez kada je "raskinuo" ugovor o koncesiji za izgradnju tog autoputa i ocenio da to nije nikakva naša pobeda, pošto tek treba da dokazujemo da smo u pravu.

"Oni su samo povukli logičan i očekivan potez koji bi svaki profesinalac povukao, ali se konzorcijum "Alpina -Por" ne povlači i ne odustaje već će nastaviti da se bori za svoje zahteve da joj ne bude uzeta finansijska garancija od 10 miliona evra i da joj još budu plaćeni određeni troškovi", rekao je on.

Kostić je istakao da je reakcija u domaćoj javnosti o tome da je koncesionar "Sever Jug Autoput" zatražio raskid tog ugovora, koji nije ni zaživeo, vrlo neumerena i da skoro prelazi u euforiju, što nije dobro. "Daleko od toga da je stvar dovedena do kraja, pošto nam tek sledi da dokažemo da smo u pravu", kazao je on i dodao da je takav zahtev koncesionara za raskid ugovora usledio tek nakon što smo mi zauzeli tvrd stav po tom pitanju", rekao je on.

Kostić je naglasio je neopotrebno da mi pričamo o njihovim previdima i da bi naša strana trebala da preispita da li smo mi napravili neke previde, a ne da upozoravamo drugu stranu da ugovor nije zaživeo jer posle ovog sledi medijacija i arbitraža.

Koncesionar "Sever Jug Autoput" je trebao da ispuni određjene finansijske uslove do kraja ove godine i oni su pre nego što su došli u obavezu da to ispune povukli ovakav potez kako bi finansijski pozitivno izašli iz tog aranžmana, rekao je on.

On je dodao da je koncesionar to učinio jer ne prihvata da se garancija od 10 miliona evra aktivira - da im uzmemo taj novac - i još traže da im se nadoknade troškovi i novac koji su dali za eksproprijaciju zemljišta.

Prema Kostićevim rečima, do sada su samo bili nezvanični pregovori, a sada sledi medijacija koja je faza u kojoj otvoreno i jedna i druga strana pokušavaju da se nagode.

On je istakao da je teško predvideti da li ćemo uspeti da se dogovorimo u postupku medijacije "jer naša strana stalno nešto menja u svojim stavovima o tome da li je potrebna arbitraža ili ne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: