Srbija

Četvrtak, 27.09.2007.

16:51

Društvena odgovornost kompanija

Sve uspešne svetske kompanije već decenijama sprovode koncept korporativne društvene odgovornosti, koji je kod nas relativno nov.

Izvor: B92

Default images

Jedan od načina da kompanije pridobiju veliki broj korisnika i kupaca je rešavanje problema zajednice i uključivanje u nju. Mnoge kompanije počele su da ulažu novac kako bi pomogle da se reše bar neki problemi u društvenoj zajednici. Najčešće je pomoć usmerena u školstvo, zdravstvo, kulturu, sport, umetnost. Kompanije se tako integrišu u lokalnu zajednicu, a u tome im pomažu mediji.

“To uključuje ne samo odnos prema zaposlenima u jednoj firmi, već i uključivanje u probleme lokalne zajednice, učestvovanje u projektima zaštite životne sredine i za kompanije to znači veliki uspeh na dugi rok”, kaže Daglas Metjus, generalni direktor US Stil (Steel) Srbija na okruglom stolu koji je organizovala Ekonomist medija grupa.

U svetu su kompanije svesne da im ovakva ulaganja donose korist, jer tako postaju prisnije sa svojim klijentima i grade sebi pozitivan imidž. Zbog toga se više novca ulaže u društvenu odgovornost, iako reklamiranje donosi veću zaradu.

„Ako me pitate u šta treba više ulagati, rećiću vam definitivno u korporativnu društvenu odgovornost“, ističe Stavros Joanu direktor Eurobank EFG štedionice. „Ljudi su umorni od reklama koje su nekada potpuno neiskrene. Bombardovani su reklamama sa svih strana, a sa društvenom odgovornošću se ulaže u obrazovanje i kulturu i zajednica to uviđa“, dodaje Miodrag Stojadinović menadžer Filip Morisa.

Rešavanju problema zajednice najviše bi, međutim trebalo da pomognu državne institucije. Vlada je prva koja mora da se posveti tom konceptu.

„Proces privatizacije i nova preduzeća koja dolaze treba da donesu sa sobom kulturu korporativne društvene odgovornosti“, rekao je Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije.

Mediji imaju veliku ulogu u rešavanju problema zajednice. Tako je na primer medijsko izveštavanje o Sigurnoj ženskoj kući obezbedilo veliki broj donacija za žrtve porodičnog nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: