Popović: Bez poskupljenja struje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović izjavio je da struja od 1. septembra sigurno neće poskupeti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2007.

20:11

Default images

Popović ipak nije mogao da kaže da li će se to desiti do zime ili ne. Gostujući u vestima TV B92 on je rekao da je odlučeno da se odloži poskupljenje struje zbog uticaja na životni standard građana. On je naveo da je vlada donela takvu odluku zbog visoke inflacije koja je zabeležena u avgustu.

“Morate da vagate između dve stvari, jedna je uticaj svakog poskupljenja, pa i poskupljenja struje, na životni standard i na inflaciju, a sa druge strane neophodno je imati sredstva koja će se investirati u elektroenergetski sektor. U ovom momentu, s obzirom na visoku inflaciju u avgustu, procenjeno je da bi i veoma malo poskupljenje struje za domaćinstva bio dodatni udar koji trenutno nije potreban. Dakle, u tom vaganju je odlučeno to što je odlučeno”, kaže on.

Ministar Popović je najavio da će na sednici vlade biti doneta odluka o odlaganju primene novog tarifnog sistema do 1. aprila 2008. godine. Popović kaže da je povećanje cene za 4,6 odsto opravdano, jer bi se na taj način obezbedila sredstva za neophodno investiciono održavanje sistema i za plate zaposlenih. On ističe da će u narednim godinama morati da se investira u izgradnju novih objekata koji proizvode električnu energiju, kako zemlja ne bi ostala talac samo jednog načina proizvodnje struje

“Pošto praktično sedamnaest godina nijedan novi objekat u Srbiji nije izgrađen, a potrošnja je rasla, mi cemo ici na izgradnju dve termoelektrane, najmanje jedne hidroelektrane sa Republikom Srpskom, ali ćemo maksimalno ići I na dobijanje struje iz alternativnih izvora: iz vetra, iz sunca, iz biomase koja se često prećutkuju, iz mini hidroelektrana, a podsticaćemo i kogeneraciju, proizvodnju električne energije u toplanama“, ističe on.

Delegacija Gazproma u poseti Srbiji

Delegacija ruske kompanije Gazprom posetiće početkom septembra Srbiju i sa predstavnicima Vlade razgovarati o mogućnostima saradnje u gasnom sektoru, najavio je Popović.

On je kazao da će predstavnici te ruske energetske kompanije 5. septembra obići podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru, kao i sve druge potencijalne lokacije za izgradnju skladišta gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: