NIP: Konkurs krajem avgusta

Đilas: Krajem avgusta biće raspisan konkurs za projekte u 2008. koji će se finansirati iz Nacionalno investicionog plana (NIP).

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2007.

15:34

Default images

Ministar bez portfelja zadužen za primenu NIP-a Dragan Đilas kaže da je otvorena Kancelarija koja će sprovoditi NIP i da će biti utvrđeni kriterijumi za koje će projekte biti korišćen novac. On je najavio i da će podneti izveštaj budžetskoj inspekciji o nenamenskom trošenju novca.

"Nacionalni investicioni plan nije kasica iz koje se samo uzima novac niti je ministar Deda Mraz koji ispunjava želje", kaže ministar bez portfelja Dragan Đilas.

Novac iz NIP-a namenjen je samo za projekte koji su od strateškog interesa za razvoj Srbije tako da će, kako je najavio Đilas, na konkursu koji će biti raspisan prednost imati predlozi iz oblasti infrastrukture, zapošljavanja i obrazovanja.

"U toku oktobra meseca bi trebalo da napravimo evaluaciju tih projekata i da ovoga puta u zakon o budžetu za 2008. zaista i navedemo sve projekte koji će biti realizovani", kaže Đilas.

On je obećao oštru kontrolu novca koji se troši. Svi detalji o projektima biće dostupni na zvaničnom sajtu, o ulaganjima će biti upoznati i resorni i ministar finasija, a Kancelarija će podnositi tromesečni izveštaj Vladi i godišnji Skupštini.

Prema njegovim rečima, ranije se dešavalo da se novac troši nenamenski i to na krečenje zgrada ili kupovinu automobila. Izveštaj o tome će podneti budžetskoj inspekciji koja će, ako ima potrebe, podneti krivične prijave.

"Neću da imenujem, ali postoji nekoliko situacija koje moramo da proverimo gde su očigledno neki pojedinci potpisivali obaveze u ime države i pozivali se na NIP za sredstva koja im nisu odobrena nijednim projektom. Ja mislim da ćemo u sledeće dve nedelje prikupiti sve te podatke", rekao je Đilas.

Vlada će nastaviti da daje novac i za Kosovo, 800 miliona dinara će biti izdvojeno u 2007., a u 2008. godini 1, 5 milijardi dinara. Odlučeno je da se za obilaznicu oko Beograda (Koridor 10) izdvoji 721,6 miliona dinara, za podsticaj direktnih investicija 500 miliona dinara, za gasifikaciju 503,5 miliona, za investiciona ulaganja na univerzitete 690,5 miliona i za reformu sistema socijalne zaštite 653,5 miliona dinara, naveo je ministar.

On je rekao da je iz NIP-a za ovu godinu bilo planirano da se za projekte izdvoji 1,2 milijarde evra, ali će na kraju godine taj iznos dostići oko 600 miliona evra.

U sledećoj godini ce biti obezbeđeno više novca, jer se NIP više neće finansirati samo iz budžeta nego i iz privatizacionih izvora, kredita i predpristupnih fondova EU, kaže Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: