Drakulić ipak u trci za RTB Bor

Vlasnik "Ist Point" Zoran Drakulić potvrdio je da je Agenciji za privatizaciju dostavio ponudu za kupovinu imovine RTB Bor.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.11.2006.

12:36

Default images

U Agenciji za privatizaciju je rečeno da je za kupovinu imovine RTB-a dostavljeno pet ponuda, ali u toj instituciji nisu želeli da saopšte imena ponuđača.

U Ist Pointu je rečeno da je jedna od pet firmi koja je, kada je istekao rok za podnošenje ponuda na raspisani tender, dostavila koverat sa svojim namerama i uplatila depozit od tri miliona dolara.

Kako Beta saznaje ponude za RTB dostavile su kompanije "Ist Point" sa Kipra, SMR - član privatnog investicionog fonda iz Rusije "Bejzik element", "Kuprom" iz Rumunije, "High technology centar" iz SAD i "Amalco" sa Kipra. 

"Amalko" je 2003. godine sa "Ist Pointom" Zorana Drakulića postao većinski vlasnik Valjaonice bakra u Sevojnu.

Na sajtu "Amalka" navodi se da je ova firma specijalizovana za međunarodnu trgovinu između Rusije i ostatka sveta, za proizvodnju bakra, aluminijuma, cinka, gvožđa i đubriva, a njen godišnji obrt je milijardu dolara.

Minimalna cena imovine RTB-a, najvećeg proizvođača bakra i zlata u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, određena je na 266,7 miliona dolara.

Drakulić je, međutim, nekoliko dana pre zatvaranja roka za podnošenje ponuda izjavio da odustaje od namere da kupi imovinu RTB Bor.

On je naveo da je sa strateškim partnerima iz Rusije, SAD i Poljske zaključio da je minimalna cena od 266,7 miliona dolara previsoka, i da investiranje u novu tehnologiju predstavlja prevelik rizik za povratak kapitala.

Kao jedan od nepovoljnih detalja koje je naveo, jeste i ekološki problem koji prati proizvodnju bakra i plemenitih metala.

Drakulić je ipak dostavio svoju ponudu, navevši da je pronašao strateške partnere i fondove koji su spremni da "uđu u rizik".

Portparol Agencije za privatizaciju Rade Šević rekao je da će tenderska komsija u narednih nekoliko dana utvrditi ko je ispunio kvalifikacione kriterijume iz javnog poziva.

Prema njegovim rečima, Tendersku komisiju čine dva člana koje je imenovala republička vlada, i po jedan predstavnik sindikata, RTB-a i lokalne samouprave.

Nakon toga, rekao je Šević, koverte sa ponudama biće javno otvorene kako bi se sagledale finansijske ponude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: