Rusi žele da kupe ceo RTB Bor

Predstavnici ruske kompanije SMR objavili su da žele da kupe ceo Rudarsko-topioničarski basen Bor i da imaju planove za dugoročan razvoj tog preduzeća.

Srbija

Izvor: Beta, B92

Utorak, 03.10.2006.

16:17

Default images

"SMR je otkupio tendersku dokumentaciju, a tokom ove i naredne nedelje stručnjaci te kompanije će procenjivati stanje RTB-a i potencijale rudnika, topionice i rafinerije RTB-a", rekao je generalni direktor kompanije Džefri Kauli.

Namera SMR-a je da investira u tehnologiju i opremu, kvalitet proizvoda RTB-a, bezbednost i zaštitu životne sredine i da ima partnerski odnos sa svim zaposlenima i lokalnom upravom. "Naš cilj je da se RTB oporavi i povrati poziciju koju je imao u oblasti rudarstava u regionu, kao i da se u roku do pet godina obezbedi profit od 15 odsto na uložene investicije", naglasio je Kauli.

Kompanija SMR je članica jednog od najvećih ruskih privatnih investicionih fondova, Bejzik elementa, čiji je većinski vlasnik i predsednik Upravnog odbora Oleg Deripaska. Godišnji prihodi tog fonda, koji zapošljava 290.000 ljudi, premašuju 13 milijardi dolara, a vrednost mu je 14 milijardi dolara. Članice Bejzika su vlasnici i Kombinata aluminijuma iz Podgorice i Rudnika boksita u Nikšiću.
"SMR ima ozbiljne namere u Srbiji, planiramo da ostanemo i proširimo poslovanje kompanije na tom strateški važnom i perspektivnom tržištu", poručio je Kauli i naveo da ta kompanija ima imovinu u Rusiji, Kirgiziji i Mongoliji, a proizvodi feromolibden, molibden i koncentrat bakra.

Tender za prodaju RTB-a, u čijem su sastavu rudnici bakra Bor i Majdanpek i borsko preduzeće Topionica i rafinacija, objavljen je 1. septembra, rok za otkup tenderske dokumentacije je 6. oktobar, a ponude se podnose do 30. oktobra. Minimalna cena za kupovinu tog preduzeća je 266,7 miliona dolara.

Tendersku dokumentaciju do sada su, pored SMR-a, otkupili rumunski Kuprom i australijska kompanija Vju majning. Takođe, i poljski koncern KGHM Poljski bakar je objavio da je zainteresovan za privatizaciju celog Rudarsko topioničarskog basena Bor i najavio svoje učešće na predstojećem teneru za prodaju ovu kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: