Srbija

Utorak, 27.12.2011.

23:46

GSP kupuje još 150 novih autobusa

GSP trenutno ugovara kupovinu 150 novih zglobnih autobusa od Ikarbusa, a prvih deset novih vozila na gas biće u saobraćaju već od januara.

Izvor: Novosti

Default images

Stanje u najvećem gradskom prevozniku nije idealno, ali je za proteklih 12 meseci prihod povećan, a troškovi smanjeni.

Mileta Radojević, generalni direktor GSP Beograd, kaže da je zatekao gubitak od tri milijarde dinara, a očekuje da na kraju ove godine neće biti veći od milijardu.

"S obzirom na to da je minus za dve milijarde manji nego lane i 3,5 milijardi manji od onoga što je predviđeno planom poslovanja, to je svakako uzlazni trend poslovanja", navodi on i najavljuje obnovu voznog parka. "Trenutno se ugovara kupovina 150 novih zglobnih autobusa od Ikarbusa, a prvih deset novih vozila na gas biće u saobraćaju već od januara", najavio je Radojević.

On objašnjava da "autobusi sa pogonom na gas stvaraju uštedu u kupovini goriva i smanjuju zagađenje u vazduhu. Kada bi svi autobusi bili ovog tipa ušteda na mesečnom nivou bila bi 1,7 miliona evra. U planu je da se tokom naredne tri godine vozni park Karaburma potpuno prebaci na gasni pogon".

U ovom preduzeću očekuju da će novim sistemom naplate povećati prihode za oko 200 miliona dinara mesečno.

"Mesečni prihodi GSP trenutno iznose oko 700 miliona dinara, a sa uvođenjem novog sistema, koji bi trebalo da iskoreni šverc u javnom prevozu, mesečni prihod trebalo bi da bude oko 900 miliona ili čak milijardu dinara. Uvođenjem Busplus sistema Direkcija za javni prevoz više će brinuti o prihodima, pa će GSP da se posveti kvalitetu usluga i bezbednosti putnika", ističe prvi čovek GSP.

Raspodela sredstava biće kao i do sada - GSP će dobijati 75 odsto prihoda, a ostali prevoznici 25 odsto. Ali pošto je u pitanju moderan sistem koji će da broji putnike, u budućnosti preraspodela sredstava zavisiće od broja prevezenih putnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

17 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: