Srbija

Ponedeljak, 24.12.2007.

15:42

Profit Aerodroma osam miliona evra

Profit beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" u 2007. godini biće oko osam miliona evra, kaže Bojan Krišto.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Novi generalni direktor tog javnog preduzeća je rekao da je aerodrom u ovoj godini uslužio oko 2,5 miliona putnika, a plan je da se u narednih sedam godina broj putnika udvostruči. Prema podacima prethodnog poslovodstva aerodroma, profit kompanije u 2006. godini bio je oko deset miliona evra, a usluženo je oko dva miliona putnika.

Krišto je kazao da će glavni zadatak poslovodstva u 2008. godini biti restrukturiranje preduzeća, poboljšanje profitabilnosti i priprema za izlazak na Beogradsku berzu, gde bi 2009. godine trebalo da se nađe do 35 odsto akcija kompanije.

"Trenutna vrednost Aerodroma 'Nikola Tesla' procenjena je na 180 miliona evra, a cilj je da vrednost preduzeće za oko osam godina bude povećana deset puta", istakao je generalni direktor dodajući da će u narednoj godini početi izrada dugogodišnje strategije poslovanja.

Generalni direktor beogradskog aerodroma je kazao da su u 2008. godini planirane investicije u toj kompaniji od oko deset miliona evra, ali je procenio da će biti ostvareno do sedam miliona evra dodajući da je u toku i otkup zemljišta za budući kargo terminal.

Prema njegovim rečima, u planu je i smanjenje broja stalno i privremeno zaposlenih, kojih je trenutno oko 1.400, a već se oko 130 radnika prijavilo za dobrovoljni odlazak iz preduzeća uz otpremnine.

"Broj radnika koji je optimalan za rad aerodroma zavisiće i od broja putnika, ali će biti poznat krajem naredne godine", naveo je Krišto. Prema podacima ranijeg poslovodstva, na kraju 2006. godine na aerodromu je bilo zaposleno oko 550 radnika.
Krišto je napomenuo da uvođenje "kategorije 3b" na Aerodrom, koje podrazumeva sletanje pri vidljivosti do 50 metara, neće biti završeno pre proleća, što znači da će biti primenjeno tek u narednoj zimskoj sezoni.

Prema njegovim rečima, oprema za "kategoriju 3b" je već kupljena i instalirana, tako da sada treba budu usaglašene procedure izmedju Aerodroma i kontrole leta, što nakon toga treba da odobri Direktorat za civilno vazduhoplovstvo.

Direktor Aerodroma ukazao je da se u narednoj godini planira završetak radova na Terminalu 2, tako da bi u 2009. trebalo da bude završeno investiranje u taj terminal, kao i početak priprema za šengenske procedure.

Krišto je naveo i da će Aerodrom "Nikola Tesla" najverovatnije dobiti izgradnju aerodromskog terminala u Bodrumu sa turskim partnerom, što će biti značajno kao referentan posao za slične poslove u budućnosti.

Tender za kargo terminal do polovine 2008.

Krišto je kazao da bi novi tender za izgradnju teretnog terminala i logističkog centra mogao da bude raspisan do kraja prve polovine 2008. godine.

"Neophodno je da se prvo sagledaju stvarne potrebe aerodroma za izgradju kargo terminala, da se izvrše analize koliki će biti magacini, koliko je zemljišta potrebno, a zatim izabrati partnera na transparentnom međunarodnom tenderu", naveo je on.

Krišto je, ipak, odgovarajući na pitanje šta misli o najavama ministra za infrastrukuturu Srbije Velimira Ilića da bi ruskom aerodromu Šeremetjevo uskoro mogao da bude dodeljen taj posao, istakao da je Vlada Srbije vlasnik Aerodroma i da će on morati da prihvati svaku odluku koju bude donela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: