Srbija

Petak, 22.08.2008.

11:19

Sporazumni raskid koncesije

Vlada Srbije odlučila je da raskine ugovor o davanju koncesije za autoput Horgoš-Požega sa konzorijumom “Alpina-Por”, pišu "Novosti".

Izvor: Beta, Večernje novosti

Default images

Intenzivni razgovori o sporazumnom raskidu ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš - Požega, koji su ove nedelje vođeni između predstavnika Vlade i zastupnika konzorcijuma "Alpina-Por", rezultirali su time što je srpska strana prihvatili predlog sporazumnog raskida ugovora o koncesiji koji im je dostavio taj konzorcijum.

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić, međutim, izjavio je da sutra ističe rok da se koncesionari Alpina i Por izjasne o predlogu Vlade Srbije da se sporazumno raskine koncesija za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Mrkonjić je prilikom obilaska radova na mostu Beška preko Dunava sa predstavnicima kompanije Alpina, kazao da još nije poznato kakva će odluka biti doneta, ali da postoji mogućnost da se sporazumno raskine ugovor o koncesiji.

Novosti pišu da će sve saglasnosti koje su potrebne za sporazumni raskid ugovora o koncesiji između države i konzorcijuma "Alpina-Por" biti obezbeđene do sredine septembra.

Odluka dosadašnjeg koncesionara da posle više godina, ipak, odustane od dogovorenog posla imala je i svoju cenu. Tako je dogovoreno da konzorcijum "Alpina-Por" bude nosilac posla na izgradnji deonice od Horgoša do Novog Sada, navodi taj list.

Mrkonjić je na pitanje novinara da li je moguće da Alpina gradi neke deonice na autoputu bez tendera ukoliko se koncesija raskine odgovorio da je sve moguće.

"Za tri do četiri dana biće poznato kakva će odluka biti doneta o koncesiji i odnosima Vlade i koncesionara", naveo je Mrkonjić.

.
Novosti pišu da je ugovor o izgradnji tog dela autoputa, a koji je, inače, i deo trase Koridora 10, uskoro bi trebalo da stigne u Vladu Srbije.

Komisija za javne nabavke, kako dodaju, već je dala pozitivno mišljenje na predlog ovakvog ugovora, pa se očekuje da se, zajedno sa predlogom sporazumnog raskida ugovora o koncesiji, nađe prvo na sednici Nacionalnog saveta za strategiju izgradnje infrastrukturnih objekata, a zatim i pred članovima Vlade Srbije.

Pozitivno mišljenje na predlog oba ugovora, pre toga mora da dostavi i resorno Ministarstvo za infrastrukturu. Veruje se da je to, zapravo, samo formalnost, s obzirom na to da je ministar Milutin Mrkonjić bio aktivan učesnik pregovora sa konzoricumom "Alpina-Por".

Kako nam je potvrđeno u Vladi Srbije, odluka da se dosadašnjem koncesionaru da mogućnost gradnje deonice od Horgoša do Novog Sada posledica je toga što je "Alpina-Por" spremna da odmah krene sa radovima.

Kao podizvođači biće angažovani radnici iz 30 srpskih firmi. Računa se da već krajem septembra posao može da krene, dok je krajnji rok za završetak posla 18 meseci. Novac za deo autoputa Horgoš - Novi Sad oko 250 miliona evra, biće obezbeđen iz budžeta.

Konzorcijum "Alpina-Por" se, s druge strane, obavezao se da će Vladi Srbije dostaviti svu projektnu dokumentaciju i sve što je do sada izrađeno za deonicu Beograd - Južni Jadran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

13 h

Podeli: