Srbija

Ponedeljak, 05.11.2012.

13:58

"Moćnici ne daju paorima zemlju"

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da u određenim slučajevima propalih privatizacija "moćni pojedinci ne dozvoljavaju običnim paorima da dođu do zemlje".

Izvor: B92, Tanjug

Default images

"Zato ćemo početkom sledeće godine krenuti u raščišćavanje te situacije jer je tragedija da se plodna vojvodjaska zemlja ne obradjuje kako bi mogla“, rekao je Dinkić i dodao da je cilj vlade da se što više zemljišta stavi na raspolaganje poljoprivrednicima.

Dinkić je izjavio da će biti formiran međuresorni tim koji će se sastojati od tužilaštva, policije, ministarstava poljoprivrede i finansija da ispita "bezakonje koje vlada“ u slučajevima propalih privatizacija poljoprivrednih kombinata i poljoprivrednog zemljišta.

"Ja mislim da je ovo oblast koja je bila zapostavljena godinama, neću da preuzimam na sebe odgovornost da sada preciziram rokove jer ovde će očito biti mnogo više posla za neke druge moje kolege nego Ministarstvo finansija, ali mislim da se kriminalu u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem mora stati na put“, naglasio je ministar.

Kako je naveo, treba ispitati da li stečajni upravnici u raznim slučajevima u Vojvodini i Srbiji rade u interesu države, poljoprivrednika ili u interesu nekog krupnog kapitala koji je zapravo izazvao te loše privatizacije zbog čega su te firme otišle u stečaj.

"Mislim da država mora biti jača od onih koji imaju novca i da konačno zemlja pripadne onima koji su u stanju da je obradjuju i da za to plaćaju rentu državi“, dodao je Dinkić.

"Imamo jedan kombinat u Senti koji je u stečaju, a imamo informacije da stečajni upravnik ne postupa baš po zakonu i da odredjeni pojedinci koji su doveli do propasti kombinat bez ikakvog zakupa koriste to poljoprivredno zemljište, da paori ne mogu da dođu do njega i da se na neki način ti pojedinci postavljaju kao jači od države“, naveo je on.
Foto: Ministarstvo finansija i privrede
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je i da će država podržati sve kompanije koje u Srbiji investiraju, otvaraju nova radna mesta i proizvode za izvoz.

Dinkić je u Senti obišao fabriku kompanije JTI povodom puštanja u rad nove mašine za sušenje duvana koja je deo ovogodišnjeg ulaganja od 40 miliona dolara. Kompanija JTI je u Srbiji u poslednjih 6 godina investirala ukupno 140 miliona dolara.

Nova mašina deo je ovogodišnjih ulaganja kompanije JTI u Srbiji u iznosu od 40 miliona dolara.

Od preuzimanja Duvanske industrije Senta do danas, JTI je uložio više od 140 miliona dolara u Srbiji, modernizovao fabrička postrojenja, pokrenuo proizvodnju cigareta i započeo izvoz u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju, kao i izvoz duvana u Evropsku uniju.

Dinkić o ulaganju UAE u poljoprivredu Srbije

Dinkić rekao je da će se sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i njihovom vodećom kompanijom „Al Dahra“ najvećim delom odnositi na PKB i poljoprivredni kombinat Dragan Marković iz Obrenovca.

"O tome intenzivno razgovaramo sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i priprema se procena vrednosti PKB-a“, rekao je Dinkić novinarima u Senti.

Kako je naveo, sporazum će obuhvatati i podršku izgradnji mreže kanala za navodnjavanje u čitavoj Vojvodini i Srbiji, izgradnju kargo terminala na beogradskom aerodromu, kao i modernizaciju jedne od rečnih luka na Dunavu kako bi se odatle transportovali poljoprivredni proizvodi.

"Ja sam već doneo odluku i dogovorio se sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem da onih 16. 000 hektara zemlje koji sada zakupljuju kombinati iz ’zelenog pula’ odmah damo na licitaciju paorima“, rekao je Dinkić.

Pošto su reagovala udruženja poljoprivrednih proizvodjača, dogovorili smo se da se UAE koncentrišu na PKB i „Dragan Marković“ iz Obrenovca, a da sva državna zemlja, tih 16. 000 hektara, ponudi na izdavanje paorima po početnoj ceni od 250 evra po hektaru, rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

9:52

13.6.2024.

11 h

Podeli: