"Ko da radi za 1.500€? Nemci traže milion radnika"

Hrvatska planira da zaposli 40 stranih lekara specijalista, 20 doktora medicine bez specijalizacije i po pet zubara i specijalista dentalne medicine.

Region

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2017.

19:04

Foto: Thinkstock

To je ukupno 70 lekara ili stomatologa, što je najveća novost u predlogu kvota za strane radnike u 2018. godini.

Hrvatska lekarska komora pozdravlja takvu odluku s obzirom na to da je iz Hrvatske od ulaska u EU otišlo i nije se vratilo 550 lekara jer “objektivno postoji potreba za zapošljavanjem velikog broja lekara”.

"Tome u prilog govori prosečna satnica prekovremenog rada bolničkih lekara, koja uveliko nadmašuje zakonski dopuštenu, odnosno broj osiguranika po timu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji je veći nego što bi trebao da bude prema standardima EU. Uvoz stranih lekara nameće se kao jedno od mogućih rešenja. Hrvatska lekarska komora drži da taj uvoz treba da bude kontrolisan u smislu stručne kontrole kvalitete uvezenih lekara i ciljan prema specifičnim potrebama hrvatskog zdravstva. Nekontrolisani uvoz mogao bi da ugrozi kvalitet pružanja zdravstvene usluge hrvatskim građanima", kaže doktor Trpimir Goluža, predsednik Hrvatske lekarske komore.

Može se pretpostaviti da će se strani lekari najlakše zapošljavati u sredinama koje nisu atraktivne za domaće medicinare, samo je pitanje gde naći strane doktore medicine koji žele da rade za hiljadu ili hiljadu i po evra mesečno ako 50 ili sto kilometara dalje mogu da zarade dva do tri puta više.

Isto prati i sve druge profesije, a posebno građevinski sektor, koji traži nešto više od 12.000 radnika. Sve se to događa u vreme kad Češka sve čini da privuče 100.000 radnika, Nemačkoj treba milion radnika, Švedskoj u ovom trenu treba 80.000, a Austriji 30.000 za zimsku sezonu...

Zlatko Sirovec, direktor Tehnike i predsednik Udruženja građevinara HGK, kaže da će, bude li sreće, popuniti polovinu odobrene strane kvote.

"Nadajmo se da ćemo naći radnike na tržištu BiH i Srbije gde nema jezične barijere, a za ostatak ćemo se rasuti okolo, prema Rumuniji i Bugarskoj ili možda prema Africi. Kao što Nemačku nisu gradili Nemci, tako ni Hrvatsku neće graditi Hrvati, nego radnici koje uspemo da nađemo", komentariše Sirovec.

"Koga ćemo naći, ne znam. S prostora koji zovemo region otišli su svi, druge su zemlje pokupile što su mogle, mi uvek kasnimo", kaže Sirovec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: