“Ne prave razliku da li je Srbija ili Hrvatska“

Investitori koji nisu poreklom iz Evrope, ne prave razliku između Srbije i Hrvatske, odnosno nije im bitno da li ste u Evropskoj uniji.

Region

Izvor: B92, Ana Vraneš

Četvrtak, 21.09.2017.

15:00

“Ne prave razliku da li je Srbija ili Hrvatska“
Foto: Thinkstock

To je istakla Vedrana Likan, menadžerka u Collier International u razgovoru za B92.net na CEE Property forumu u Beču.

Ona je rekla da je Hrvatska ulaskom u Evropsku uniju obezbedila percepciju kao jedne stabilne investicione destinacije.

“Hrvatska vuče koristi ulaska u EU ne od 2013. godine kada smo postali član, nego u nazad godinu, godinu i po. Glavni benefit koji smo dobili je u stvari percepcija Hrvatske kao stabilnije investicione destinacije, nekakva sigurnost za investiranje, za život kao i za ekonomski napredak “, istakla je ona.

Likan je istakla da, iako su ljudi očekivali da će nakon ulaska da se dogode čuda, “naravno da se nisu dogodila“.

“Šta znači za investitore koji su već prisutni u EU – Hrvatska je nove investiciono tržište i destinacija koja se prirodno nameće. Svi investitori i investicioni fondovi koji su u bilo kojoj evropskoj zemlji, a zanima ih jugo-istočna Evropa, Hrvatska je ulaskom u EU postala ta nova destinacija“, objašnjava ona.

Međutim, kako je istakla, za neke investitore koji nisu poreklom i nisu prisutni u EU, ne postoji mnogo razlike da li pričamo o Srbiji ili Hrvatskoj. Kaže da investitori na to gledaju individualno, i da se veliki investitori poslove dogovaraju sa Vladom. Likan je na pitanje, da li će nestabilnost oko Agrokora povući i nepoverenje kod investitora, istakla da Agrokor neće uticati direktno na tržište nekretnina ali hoće na celokupnu sliku i stabilnost ekonomije.

“Agrokor ne utiče na dolazak investitora, ali utiče na stabilnost celokupne ekonomije. Mi stvarni uticaj situacije sa Agrokorom na našem tržištu još nismo videli, oni će se verovatno reflektovati do kraja godine. Prvo i osovno, kada se od strane prinudne uprave izađe sa podacima koliki su stvarna zaduženja i slika Agrokora, mislim da će to dovesti do jedne negativne reakcije na tržištu“, smatra Likan.

Već su i sada osetne negativne posledice - tužbe i mali proizvođači koji su, kako kaže, nekako svi vezani i koji su morali da redefinišu svoje poslovanje, a neki su morali da odu u likvidaciju, tako da će se negativne posledice sigurno osetiti.

“Samo tržište nekretnina naravno da zavisi od stanja u ekonomiji ali da će sada nekretnine biti direktno pod uticajem Agrokora – neće, jer Agrokor je do sada kroz svoje poslovanje, naročito kroz segment nekretnina uvek bio izvan tržišnih principa, njihove rente su uvek bile više, oni ni do sada nisu posmatrani kao deo tržišta već kao neka 'izvedenica' i nisu uzimani u prosek", kaže ona.

Likan je na jednom od panela na forumu istakla da primorski gradovi privlače više pažnje u odnosu na Zagreb, koji je glavni grad.
Foto: Property forum
“Zagreb je izuzetno popularan ali kao “city break“ destinacija. Još uvek je većina letova izvan sezone ide kroz Zagreb. Slete u Zagreb pa idu na druge destinacije. Mi smo već dve godine zaredom proglašeni za naj destinaciju Evrope“, naglašava Likan.

Kaže da su zbog svega toga došli na turističku kartu na jedan vrlo ambiciozan način i sa velikim rezultatima, naročito u prethodne dve godine.

Nravno, zbog leta, sunca i sezone obala prednjači – Istra, Rovinj, Poreč i svi gradovi uz obalu Istre, Dubravnik kao nezaobilazna svetska destinacija beleži kontinuiran rast“, zaključuje ona.

Kompanija Property forum vodeća je u organizovanju događaja o industriji nekretnina u regionu Centralne i Istočne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: