Niče "svemirski" IT park, Srbiji konkurencija?

Split bi mogao postati tehnološki centar jer je u planu izgradnja kampusa Klis, koji bi bio spoj tehnologije, obrazovanja i inovacija, piše Slobodna Dalmacija.

Region

Izvor: B92

Petak, 17.03.2017.

09:12

Niče
Foto: Thinkstock

Nazivaju ga “svemirski” tehnološki park koji bi trebalo da bude izgrađen na 200.000 kvadratnih metara za iznos od 80 miliona dolara.

Kampus Klis uključivao bi studentski smeštaj i prostore za gostujuće profesore, bolnicu, sektor za mediteransku poljoprivredu i pet zgrada za kompanije visoke tehnologije.

Reč je o saradnji sa državom Izrael, odnosno projektu strateškog partnerstva s uglednim izraelskim Institutom za tehnologiju Technion, o čemu su razgovori započeli prilikom poseta hrvatske delegacije toj zemlji.

Predlog Splitskog univerziteta je da se kroz saradnju s Technionom na zemljištu koje je ta ustanova dobila od opštine Klis formira Kampus Klis, moćni tehnološki park, započne strateško partnerstvo u STEM području, pokrenu zajednički studijski programi na engleskom jeziku diplomskih i postdiplomskih studija, kao i saradnja u području transfera tehnologija po izraelskom modelu, privuče venture kapital, pokrene zajednički nastup prema EU fondovima i saradnja u inovativnim oblicima edukacije.

Dok se Kampus Klis ne izgradi, plan je da se sredi zgrada bivšeg studentskog doma na Spinutu kao univerzitetski preduzetnički inkubator, kako bi se stvorili temelji za moguću saradnju s Technionom. Taj projekat uz podršku Evropskog fonda za regionalni razvoj u vrednosti tri miliona evra omogućio bi razvoj preduzetničkog inkubatora za nove tehnologije, startapove, te program postakademskog zapošljavanja, odnosno, studentskog preduzetništva.

Univerzitet planira da EU fondovima od Splita s okolinom učini jedinstveni ekosistem za razvoj startap kompanija u području visokih tehnologija, kojima će biti omogućena kompletna podrška, od upisa studija, kroz program postakademskog zapošljavanja i nastavnih baza preko stipendija, kapitala za početak razvoja preduzetničkog poduhvata, infrastrukture, opreme, novca, kontakata i vizije za njegov ubrzani razvoj.

U poslednjih trinaest godina čak su četvorica dobitnika Nobelove nagrada naučnici s Techniona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: