Likvidirana banka, sumnjivi partneri sa Zapada

Nije dobro što je Agencija za bankarstvo RS odlučila da likvidira Banku Srpske, jer je sa MMF-om dogovarana rekonstrukcija, kaže predsednik RS Milorad Dodik.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

15:01

Likvidirana banka, sumnjivi partneri sa Zapada
Foto: Beta

Dodik je rekao da je Agencija za bankarstvo RS drugačije odlučila, što, kako je ocenio, pokazuje da je ta institucija nezavisna u svom radu.

On je kazao da Banka Srpske ima dovoljno plasmana koji će sada biti naplaćeni da bi se depozitarima vratio novac, kao i da nije upitna štednja građana u toj banci jer će Agencija za depozite BiH "pokriti" osigurane depozite do 50 hiljada maraka (oko 25 hiljada evra).

Ostali depoziti biće isplaćeni kada se naplate krediti koje je dala ta banka i proda njena imovina, rekao je Dodik.

Predsednik RS je naveo da je bilo pokušaja da se Banka Srpske privatizuje, ali da su ti pokušaji propali zbog opstrukcija.

Dodik je u leto prošle godine najavljivao da će Banku Srpske za 17 miliona evra prodati "zapadnim partnerima". Kasnije se ispostavilo da je "zapadni partner" sumnjivi kreditni fond sa sedištem na Floridi.

Banka Srpske je nastala 2013. godine kada je Vlada RS u propalu litvansku Balkan investment banku uložila 17,5 miliona evra.

Ubrzo se ispostavilo da Banka Srpske ne može da pozitivno posluje, a objavljena je odluka Agencije za bankarstvo RS o njenoj likvidaciji.

Dodik je još rekao da će se pokazati da direktorka Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac, koja se nalazi u kućnom pritvoru zbog optužbi Tužilaštva BiH za propast banke, nema nikakvu krivičnu odgovornost, kao ni direktorka Investiciono-razvojne banke RS Snježana Vujnić, koja je takođe u kućnom pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: