Firme iz RS prete: Bežimo u FBiH

Najveći proizvođači iz Republike Srpske najavljuju gašenje i preseljenje sedišta i pogona u Fereraciju BiH ako Skupština RS usvoji Zakon o porezu na dobit.

Region

Izvor: Beta, Capital.ba

Utorak, 05.05.2015.

11:58

Default images
Foto: Thinkstock

Predlagač tog zakona je Vlada RS, a u tim kompanijama naveli su da je najveći problem što predloženi Nacrt zakona predviđa da se rabat koji ulazi u poresku oosnovicu ograničava na maksimalno 3 odsto vrednosti prihoda od prodaje, najavljuje banjalučki poslovni portal Capital.ba.

Hemofarm Banja Luka, jedina fabrika lekova u RS i najveća investicija iz Srbije posle Telekoma, Banjalučka pivara i najveća veletrgovina farmaceutskim proizvodima Interpromet Novi Grad, samo su neke od firmi koje upozoravaju na katastrofalne posledice predloženog Zakona, stoji u tekstu. "Usvajanje Zakona sa ovim članom dovelo bi preduzeća iz RS u nekonkurentan položaj u odnosu na preduzeća iz Federacije BiH. Zakon o porezu na dobit Federacije BiH ne poznaje ograničenje rabata, tako da se preduzeća iz Federacije mogu prilagoditi trenutnim tržišnim uslovima, pri čemu im dati rabat umanjuje njihovu poresku osnovicu", pojasnio je direktor Hemofarma u RS Aleksandar Veselinović.

Prema njegovim rečima, čak i pre ovog nacrta Federacija je imala daleko povoljnije poreske zakone, što je i dovelo do preseljena značajnog broja firmi iz RS u Federaciju koje su iskoristile prednosti koje pruža tamošnji poreski sistem.

Prethodnih godina više od 20 firmi iz Srbije je svoje sedište preselilo iz RS u Federaciju BiH.

"S druge strane, nama u Hemofarmu, a verujem i ostalim privrednicima, sve češće se postavlja pitanje: Do kada ostajete u RS? Iskreno se nadam da će zakonodavac imati sluha i uvideti da će predloženi član Zakona neminovno dovesti do još veće nekonkurentnosti firmi iz RS u odnosu na firme iz Federacije BiH", upozorio je Veselinović.

Hemofarm Banjaluka je jedina fabrika lekova u RS i jedan od nosilaca celokupne farmaceutske industrije BiH. Ima zaposlenih oko 200 radnika.

Najveća veleprodajna firma farmaceutskih proizvoda u Republici Srpskoj Interpromet Novi Grad sa godišnjim prometom većim od 70 miliona konvertibilnih maraka (više od 35 miliona evra) i sa više od 200 zaposlenih radnika, takođe otvoreno najavljuje preseljenje sjedišta u Federaciju BiH.

"Ukoliko ovaj Zakon bude usvojen nama preostaju samo dve opcije, gašenje firme ili preseljenja sedišta u Federaciju BiH. Na tržištu veleprodaje farmaceutskih proizvoda mi se borimo sa još 3-4 jaka konkurenta iz Federacije BiH oko cene koja se razlikuje u pola procenta. Ovim Zakonom mi potpuno ispadamo iz igre, jer ćemo biti u znatno nepovoljnijem položaju", rekao je direktor Interprometa Dragan Pilipović.

Za proizvođača poput Banjalučke pivare, naknadni rabat je jedini način da na neki način, kontrolišu svoje kupce, stimuliše prodaju svojih proizvoda, povrat ambalaže, kao i naplatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: