Crna Gora najviše uvozi iz Srbije

Srbija je prošle godine bila glavni spoljnotrgovinski partner Crne Gore, a vrednost razmene dve zemlje iznosila je 640 miliona evra, saopštio je Monstat.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2014.

12:16

Default images

Prema podacima Monstata, Crna Gora je prošle godine najviše robe uvezla iz Srbije, u vrednosti od 506 miliona evra.

Uvoz u Crnu Goru iz Srbije više nego trostruko veći od uvoza iz Grčke, koja se nalazi na drugom mestu sa 149,8 miliona evra, a treću poziciju zauzela je Kina sa 142,8 miliona evra.

Kada je u pitanju izvoz iz Crne Gore, Srbija je ponovo na prvom mestu u vrednosti od 133,5 miliona evra.

Na drugom mestu nalazi se Hrvatska u kojoj je crnogorski izvoz iznosio 59,6 miliona evra, a na trećem Slovenija u kojoj je iz Crne Gore izvezeno robe u vrednosti od 36 miliona evra.

Prema podacima Monstata, ukupna spoljnotrgovinska razmena Crne Gore u prošloj godini iznosila je 2,15 milijarde evra i bila je 1,8 odsto manja nego 2012. godine.

Crna Gora je lani izvezla robe u vrednosti od 375,5 miliona evra što je 2,4 odsto više u odnosu na uporedni period, dok je uvezla za 1,8 milijardi evra što je 2,6 odsto manje nego u 2012. godini.

Statističari su saopštili da su u strukturi izvoza najviše bili zastupljeni obojeni metali i električna energija, dok su u uvozu dominirali hrana i žive životinje u vrednosti 368,2 miliona evra.

"Spoljnotrgovinska razmena bila je najveća sa zemljama potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom", navodi se u saopštenju Monstata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: