Hrvatsku u turizmu šije samo Kipar

Turizam je u Hrvatskoj, prema poslednjim podacima iz 2007., imao udeo u ukupno ostvarenoj bruto dodatoj vrednosti od 8,5 posto.

Region

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

12:21

Default images

To je, ako se što u usporedi sa 19 evropskih zemalja pokazuje da je važnost turizma u Hrvatskoj među najvišim, jer je jedino Kipar imao taj udeo viši i to od 8,7 posto.

A u Poljskoj i Finskoj udeo u BDP-u je svega 1,8 odsto. U najvećem broju zemalja taj se udeo se kreće od 3 do 4 posto, pri čemu Francuska i Nemačka, koje imaju najvišu nivo dolazne i domaće turističke potrošnje, ostvaruju te udele od 3,7 odnosno 3,2 posto.

S druge strane, ukupni učinci turizma u Hrvatskoj su prema procenama turističke potrošnje u 2005. imali udeo od 14,7 posto u ukupnoj bruto dodatoj vrednosti cele privrede.

Ipak, većina zemalja važnost turizma za svoju ekonomiju meri udelom BDP-a turizma u ukupno ostvarenoj bruto dodanoj vrednosti privrede, pri čemu najveću BDP turizma ostvaruju Francuska, Nemačka i Španija.

Ističući kako su ti udeli važni za sagledavanje ukupne slike hrvatskog turizma u međunarodnoj konkurenciju, voditelj projekta izrade Strategije u Institutu za turizam Siniša Horak napominje kako bi od udela, većih ili manjih, ipak bilo važnije da hrvatski turizam dođe do zarade od 10 do 12 milijardi evra godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: