Todorić: Za Merkator dve mlrd. evra

U četvrtom pokušaju da kupi najveći slovenački trgovački lanac Merkator, najbogatiji Hrvat Ivica Todorić je spreman da izdvoji više od 800 miliona evra.

Region

Izvor: B92, Jutarnji list

Četvrtak, 20.10.2011.

02:51

Default images

Kada se u čitav poduhvat uključi saniranje Merkatorovih dugova, dolazi se do ukupnog iznosa on čak dve milijarde evra.

Agrokor ima nameru da kupi 50,03 deonice Merkatora i nudi 221 evro po akciji, uz uslov da kupi većinski paket Merkatora. U slučaju da uspe ovo bi bila najveća regionalna transakcija ikada.

Svaki put do sada Todorića je u preuzimanju Merkatora sprečila slovenačka politika, piše hrvatski Jutarnji list. Otpor je svaki put bio toliko jak da su radije odlagali prodaju Merkatora i puštali da se njihov nacionalni ponos i dalje koprca u finansijskim problemima i nejasnoj vlasničkoj strukturi nego da ga predaju u ruke “najvećem hrvatskom tajkunu“. Slovenački političari i sada se protive prodaji Merkatora Agrokoru. Oni tvrde da će Agrokor istisnuti slovenačke proizvode sa Merkatorovih polica i da će forsirati hrvatske.

Ipak, ovoga puta ti argumenti blede pred činjenicom da slovenačka privreda nije nikad lošije stajala i da je, zbog pada vlade Boruta Pahora, u Sloveniji nastao politički vakuum koji će se razrešiti tek nakon izbora 4. decembra. Takođe, Sloveniji je agencija Mudiz snizila kreditni rejting sa Aa2 na Aa3.

Ukoliko Agrokor, koji je i sada najveća maloprodajna trgovina u regionu, kupi Merkator postaće novi regionalni lider koji bi imao 60 hiljada zaposlenih.

Agrokor bi, kako je najavljeno, sa Merkatorom bio važan igrač i u evropskim razmerima, sa više od 2.500 objekata i prometom velikim gotovo kao polovina hrvatskog državnog budžeta.

Inače, iz banaka koje prodaju akcije Merkatora je rečeno da su ponude stigle od četiri investitora, od čega tri investiciona fonda i jednog strateškog investitora. Taj investitor je očigledno Agrokor, a spekuliše se da su fondovi - Mid Europa, Warburg Pincus i TPG.

Agrokor i Delez bi "gospodarili" našim tržištem

Ukoliko se kupovina realizuje, Agrokor bi postao jedan od trgovinskih lidera u centralnoj i istočnoj Evropi.
Obe kompanije posluju i na srpskom tržištu i ukoliko se objedine, zauzimaće oko 32 odsto tog tržišta. Ekonomisti tvrde da bi ova akvizicija dovela do pregrupisavanja na našem tržištu.

“Ukoliko Agrokor kupi Merkator, imaćemo u Srbiji snažan duopol, koji će ugroziti sve manje trgovine“, ističe ekonomista Miroslav Zdravković.

Njegov kolega Dragovan Milićević ističe da će novi, ukrupnjeni hrvatsko-slovenački trgovinski lanac i belgijski Delez, koji je kupio Delta Maksi, držati čak 70 odsto srpskog tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: