Region

Četvrtak, 23.11.2006.

14:22

Rusi grade nuklearku u Bugarskoj

Ruska kompanija Atomstrojeksport pobedila je na tenderu za izgradnju nuklearne elektrane Belane u Bugarskoj.

Izvor: energyobserver.com

Default images

Time je Atomstrojeksport učvrstio poziciju na svetskom tržištu izgradnje nuklearnih elektrana, izjavio je Aleksander Gluhov, potpredsednik Atomstrojeksporta za specijalizovani internet portal o energetici Enerdžiobzerver.

Atomstrojeskport ima pedesetogodišnje iskustvo u izgradnji nuklearki u 11 zemalja sveta i „jedina je kompanija koja istovremeno gradi pet energetskih objekata u inostranstvu, dva u Kini, dva u Indiji i jedan u Iranu, a na ovom spisku sada smo dodali i nuklearnu elektranu Belene“, dodao je Gluhov.

Najveće ruske finansijske institucije, uključujući Gazprombank, mogle bi pokazati interes da investiraju u projekte koje realizuje Atomstrojeksport, ali Gluhov kaže da je „stvar perspektive“ hoće li zajedno sa Gaspromom biti i suvlasnici nuklearke. „Na tenderu smo pobedili sa projektom koji obuhvata elektranu sa dve jedinice od po 1000 MW.

U procesu procene eksperti su pratili kriterijume definisane od strane Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i primenjivali savremene metode tehničke i ekonomske procene ponuda, kao i program procene mogućeg rizika. To je rezultiralo izborom našeg projekta kao najprihvatljivijeg za Bugarsku“, objašnjava Gluhov.
Unutrašnjost nuklearnog reaktora
Glavna prednost projekta je visok nivo sigurnosti, obezbeđen primenom četiri nezavisna sigurnosna stepena, dvostrukim zaštitnim omotačem i jedinstvenim uređajem za lokalizaciju jezgra.

U nuklearnoj elektrani Belene reaktor će imati kontrolni sistem i sistem za detekciju kvarova koje su razvili ruski naučnici i stručnjaci.

Osim sigurnosnih aspekata, u projektu je velika pažnja posvećena i ekonomiji. Projekat obezbeđuje više tehničke i ekonomske parametre zahvaljujući smanjenju gubitaka, povećanju radnog veka na 60 godina, povećanju faktora opterećenja na 90 odsto i mogućnošću proizvodnje toplotne energije za objekte. U nuklearnoj elektrani Belene biće primenjeno gorivo koje će omogućiti iskorišćenje 75-80 odsto jednog utovara goriva i maksimalni nivo sagorevanja.

Izabrani projekat za izgradnju NE Belene u skladu je sa propisima IAEA-e i ispunjava međunarodne bezbednosne zahteve i tako predstavlja uspešnu kombinaciju rusko-evropskih nuklearnih tehnologija. Ponuda Atomstrojeksporta je posebno značajna sa aspekta integracije ruskog i evropskog iskustva u izgradnji nuklearne elektrane.

Najsavremeniju opremu, kao i savremene sigurnosne sisteme, obezbediće glavni partneri kompanije Atomstrojeksport – Areva NP i Siemens, koje su formirale konzorcijum za implementaciju projekta izgradnje NE Belene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: