Region

Četvrtak, 22.10.2015.

13:17

Uber u HR: Konačno smo uspeli

Uber je konačno stigao i u Zagreb. Tačno u podne, na zagrebačkim ulicama otpočela je prva Uber vožnja u ovom gradu.

Izvor: B92, Netokracija

Default images
Foto: Beta/AP

“Zagreb, hvala ti na toploj dobrodošlici! Trebalo nam je neko vreme, ali smo napokon uspeli - hrvatski glavni grad, od sada je dom uberX-u, povoljnom prevoznom rešenju, čija je svrha da svima olakša život. Veoma smo uzbuđeni što smo ovde u ovom živom i vitalnom gradu", poručili su iz Ubera.

Kako prenose regionalni mediji, start košta osam kuna (nešto više od jednog evra), a dodatno se plaća četiri kune (pola evra) po pređenom kilometru plus 0,5 kuna po minuti vožnje. Ukoliko odlučite da otkažete naručenu vožnju, s kreditne kartice biće vam skinuto 15 kuna (gotovo dva evra).

Prva osoba koja je koristila Uberovu aplikaciju u Hrvatskoj je jedan od vodećih hrvatskih preduzetnika Saša Cvetojević.

"Veliki sam fan Ubera, i to ne samo zato što je povoljan, brz i pouzdan. Ono što ja podržavam jeste promena koju Uber i ostale inovativne kompanije donose ovoj državi. Oni ubrzavaju napredak i dovode pozitivne promene koje su nam potrebne. Iz tog razloga podržavam Uber u Zagrebu i nameravam da ga redovno koristim” , rekao je Cvetojević.

Za dolazak u BG presudna zainteresovanost

Poznati i dugoočekivani servis konačno je dostupan ‘u komšiluku’, a pitanja vezana za Uberov dolazak u Beograd polako dižu prašinu i u srpskoj prestonici.

Netokracija piše da građani odlučno podržavaju nejgov dolazak i da se već uveliko prijavljuju na listu čekanja.

Pod nazivom UberX, servis korisnicima omogućava usluge prevoza i do 25% jeftinije od cene zagrebačkog taksija, dok se za sam prevoz koriste automobili poput Mercedesa E klase te Škode Superb, čineću uslugu primamljivom i “premium” segmentu korisnika.

Servis ipak još nije dostupan u UberPop varijanti koji omogućava običnim vozačima da svojim automobilom vrše prevoz budući da takav rad nije zakonit.

Kada je reč o samom dolasku Ubera u Beograd – najvave su da se može očekivati u narednom periodu. Kako je Uberov Loic Amado (internationalni launcher) potvrdio za Netokraciju, stvari se definitivno mogu ubrzati ali za to je potrebno da Beograđani pokažu zainteresovanost tj. da već sada preuzmu aplikaciju (za iPhone, Android i Windows Phone) i prijave se na listu čekanja za prvu vožnju.

“Ukoliko se skupi, na primer, 10.000 zainteresovanih, budite sigurni da će to biti zeleno svetlo za Uberove čelnike. U Zagrebu je na prvu vožnju čekalo 13.000 zainteresovanih korisnika koji su već preuzeli aplikaciju, a mi smo nakon finalnih priprema danas i zvanično lansirali servis u prestonici Hrvatske”.

Ipak, na pokretanju Ubera u Srbiji se uveliko radi, čemu svedoči i raspisan novi oglas za poziciju marketing menadžera.

Vodeći se primerom iz Hrvatske, može se reći da servis nema nameru da posluje protiv domaćih zakona, tako da bi uvođenje UberPop usluge u startu bilo nemoguće.

Ono što nam ostaje jeste UberX, tačnije usluga koja upošljava registrovane autoprevoznike – vozače preduzetnike.

Kada se reši problem legalnosti, ostaje po mišljenju mnogih i najznačajniji faktor – taksisti. Iznenađeni i šokirani, zagrebački prevoznici hvataju se za glavu izjavljujući za tamošnje medije kako je Uber lansiran u tajnosti, bez njihovog znanja. Iako protesti za sada nisu na pomolu, to ne znači da ih neće biti. Slična je situacija i u Beogradu gde su taksisti i udruženja najavila da će se boriti svim merama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

20 h

Podeli: