U Srbiji ga i ne koristimo, a dajemo za 1.200 RSD

Do pre desetak godina, kada je krenula u kozarstvo, diplomirana pravnica Ljiljana Paušić Mojić iz Jaska nije ništa znala o kozama.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 03.12.2017.

09:43

U Srbiji ga i ne koristimo, a dajemo za 1.200 RSD
(Foto: Thinkstock)

Ipak, uz veliki rad i neprestano usavršavanje, postigla je i veliki uspeh.

Naime, iz Londona je stiglo međunarodno priznanje za proteklu deceniju punu rada i stalnog učenja: sir proizveden u njenoj mini-mlekari „Gorski” dobio je bronzanu medalju na najvećem međunarodnom takmičenju proizvođača sira.

"U jakoj konkurenciji u Velikoj Britaniji 250 sudija ocenjivalo je uzorke čak 3.000 sireva iz 35 zemalja“, kaže Ljiljana Paušić Mojić.

Objašnjava da se na tom takmičenju ocenjuju se boja, miris, ukus, tekstura i konzistencija.

"Moj proizvod je, zahvaljujući kvalitetu, osvojio značajno priznanje. Mislim da je, osim za mene, sigurno i za druge proizvođače sireva iz naše zemlje važno da svoje proizvode ponude ocenjivačkim komisijama i van Srbije“, kaže naša sagovornica.

Ukazuje na to da je to prvo međunarodno priznanje za neki od njenih proizvoda i da je time potvrđeno da je posao u koji se upustila – uzgoj koza i proizvodnja sira – u potpunosti savladala.

"Među takmičarima je bilo ozbiljnih proizvođača sireva s višedecenijskim stažom u mlekarstvu i znatno većim stadom od mog, koje broji samo 60 muznih koza rase alpina. U to priznanje uloženo je mnogo rada i vremena, bezbroj pokušaja, probanja, doterivanja kvaliteta, dok nisam pogodila recept – sir bez „šmeka”, za koji se ne može iz prve prepoznati da je od kozjeg mleka“, kaže ona.

Po njenim rečima, dogodine će otići u London, a pre toga će svoj proizvod sir "gorski” ponuditi na procenu na sličnom međunarodnom takmičenju u Nemačkoj.
Za sada ne planiram da povećavam stado i da širim proizvodnju. Mesečno se u Mlekari „Gorski” proizvede oko 500 kilograma sira, koje prodajemo pre svega restoranima visoke kategorije u Beogradu i Novom Sadu, kao i supermarketima i dobrom snabedevnim radanjama zdrave hrane. Za sada ne planiram izvoz sira“, kaže Ljiljana Paušić Mojić.

Ona ističe da se, uz veliki rad, i sa stadom od 60 grla može dobro zaraditi i živeti. Naime, kilogram kozjeg sira košta od 1.200 dinara pa naviše. Ipak, naglašava da se u Srbiji kozji sir gotovo uopšte ne koristi, a da bi se potencijalni kupci upoznali s uskusom te namirnice, u sklopu mini-mlekare od lane postoji degustaciona sala u kojoj se mogu probati proizvodi – zreli sir, koji odleži šest do osam meseci u hrastovini, halumi sir i polutvrdi sir s različitim začinima.

"U zemljama Evropske uniji kozji sir je veoma cenjen, tražen i uobičajen u ishrani, za razliku od Srbije, pa se nadam da će mogućnost degustacije pomoći da se i kod nas slika promeni i kozji sir bude češće na trpezi“, ističe Ljiljana Paušić Mojić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: