Tačka na decenijsku zloupotrebu zemljišta

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede čvrsto su rešeni da uvedu red u izdavanje poljoprivrednog zemljišta, saopštilo je ministarstvo.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2016.

15:19

Tačka na decenijsku zloupotrebu zemljišta
Foto: Thinkstock

U tom cilju nedavno su usvojene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje jasno određuju kazne, kako prema uzurpatorima, tako i prema opštinama koje neodgovorno upravljaju državnom imovinom.

"Brojne lokalne samouprave su višegodišnjim kršenjem zakonskih obaveza i nedonošenjem godišnjeg programa za korišćenje poljoprivrednog zemljišta dovele do toga da poljoprivrednici ostanu bez zemlje, a da različiti lokalni tajkuni i njihovi saradnici bespravno koriste hiljade hektara", napomenulo je ministarstvo.

Tako je primera radi, samo prošle godine, više od 30.000 hektara državnog zemljišta ostalo neizdato samo u četiri opštine u Vojvodini.

Time je, kako se ističe, naneta nepopravljiva šteta poljoprivrednicima i budžetu Republike, Pokrajine i lokalnih samouprava.

"Napominjemo da je doneti Zaključak isključivo prelazno rešenje i da će od agroekonomske 2016/2017 godine početi da se primenjuje novi Zakon koji će staviti tačku na decenijske zloupotrebe državnog zemljišta i nanošenje enormne štete u republičkom, pokrajinskom i lokalnim budžetima", ukazuje se u saopštenju.

Ministarstvo zato još jednom apeluje na lokalne samouprave da poštuju zakonske obaveze i da svoje godišnje programe korišćenja zemljišta donesu u zakonom propisanom roku do 31. marta i time omoguće poljoprivrednicima sa svoje teritorije da ravnopravno učestvuju u nadmetanju i legalno koriste državno zemljište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: