Pivare trljaju ruke zbog Mundijala

Prodaja piva u Nemačkoj, najvećem evropskom proizvođaču tog pića, u prvoj polovini godine je znatno porasla, pokazali su podaci Destatisa.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

14:32

Default images

Prodaja je veća zahvaljujući povećanoj tražnji za pivom tokom Svetskog fudbalskog prvenstva u junu.

Povećana tražnja za pivom je, kako ocenjuje Rojters, odlična vest za nemačke pivare, čija se prodaja u protekle dve decenije suočila sa velikim padom.

U prvoj polovini godine je prodato oko 48 miliona hektolitara piva, za 4,4 odsto više u odnosu na isti period lane, navodi se u saopštenju Destatisa, i dodaje da je tom rastu prodaje piva naročito doprineo mesec jun, kada je počelo Svetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu.

Samo u junu, u Nemačkoj je prodato 9,7 miliona hektolitara piva, za 14 odsto više u odnosu na jun prošle godine. Nemačka fudbalska reprezentacija je 13. jula, četvrti put u istoriji, osvojila titulu prvaka sveta, što je izazvalo opšte oduševljenje i proslave širom Nemačke, tokom čega su popijene ogromne količine piva.

Uprkos dugačkoj tradiciji ispijanja i proizvodnje piva u Nemačkoj, prodaja tog pića je pala za više od trećine u proteklih 25 godina, jer su se mladi ljudi uglavnom okrenuli žestokim, ali i bezalkoholnim pićima.

Skočili prihodi najveće svetske pivare

Najveći svetski proizvođač piva, belgijski AB InBev, ostvario je u drugom kvartalu rast prihoda, uz skok zarade od 7,2 odsto u Brazilu, delom zahvaljujuci Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Ukupan neto profit je, međutim, oštro pao, budući da je kompanija u prošlogodišnjem drugom kvartalu imala jednokratnu dobit od 6,42 milijarde dolara na ime promene vrednosti filijale Grupo Modelo, koja prozivodi pivo Korona, prenosi agencija AP.

Neto profit je smanjen na 2,81 sa 7,56 milijardi dolara iz istog perioda lane, a prihodi su porasli 15 odsto na 12,2 milijarde dolara. Obim prodaje piva porastao je jedan odsto, a prodajne cene piva četiri odsto na globalnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: