Solidarni porez bar do oktobra

Solidarni porez ostaje na snazi sve dok ga ne zameni nova mera smanjivanja plata, potvrđeno je Blicu u Ministarstvu finansija.

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2014.

11:42

Default images

List piše da je u više nadležnih ministarstava rečeno da se još ne zna da li će od oktobra smanjenje plata biti u većem procentu od najavljenih 10 odsto i da li će se, uz umanjenje zarada, ići i na smanjenje penzija.

Od jeseni se najavljuju i zarade u javnom sektoru po platnim razredima.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da se plate i penzije neće smanjivati do oktobra, iako je “svestan u kakvom su stanju javne finansije”. Nešto slično poručio je iz Bečića i ministar finansija Lazar Krstić.

Prema rečima ministra privrede Dušana Vujovića, Vlada će učiniti sve da do smanjenja penzija ne dođe.

"Vlada će učiniti sve kako bi minimizirala potrebu sečenja penzija i plata, time što ćemo u javnim preduzećima naći polja gde je moguće uštedeti, gde je moguće u stotinama miliona evra ostvariti pozitivne, trajne efekte na budžet, koji će umanjiti bolne poteze", objašnjava Vujović.

Novi zakon o javnim preduzećima biće, kako saznaje Blic, u Skupštini u septembru. Ideja je da se ove firme stave pod kontrolu uvođenjem standarda upravljanja sličnog onome u privatnom sektoru. Cilj je da se poboljša način izbora menadžmenta, kontrole nadzornih odbora i pooštri uloga Vlade u odlučivanju u kompanijama čiji je vlasnik država.

Kako je za list najavila potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave Kori Udovički, za sve koji rade za državu u oktobru bi trebao da počne i obračun zarade po novim platnim razredima.

"Zakon o platama koji pripremamo regulisaće primanja za sve u javnom sektoru. Potrebno je da se sistematično regulišu sve zarade u javnom sektoru tako da država, s jedne strane, može da konkuriše, a da s druge strane, u odnosu na tržište, ne nagradi previše kvalitetne ljude. Moramo da poredimo ista zanimanja u različitim delovima javnog sektora, kako u okviru istog zanimanja da vrednujemo zaradu zbog raznih faktora. To ne može odjednom za sve", kaže Udovički.

Razlika u zaradama

Iznos zarade uz solidarni porez uz trajno smanjenje

61.000 60.800 56.010

83.000 78.400 76.720

101.000 92.750 92.910

133.000 116.750 121.710

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: