RTB: Novi proizvodi od fiberglasa

Radionica za proizvodnju elemenata od fiberglasa, koja radi u okviru Rudarsko topioničatskog basena (RTB) Bor, pokrenula je novi proizvodni program.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2013.

15:11

Default images

Osim cevi velikog prečnika koje su potrebne za novu topionicu i Fabriku sumporne kiseline, počeli su da izraduju i specijalne kade za elektrolizu, a urađen je i pontonski most u hotelu Borsko jezero.

RTB Bor i kanadski SNC Lavalin pokrenuli su pre dve godine proizvodnju cevi velikog prečnika od fiberglasa, koje će se koristiti u novoj Fabrici sumporne kiseline.

Većina ovih elemenata - cevi čiji je prečnik veći od pet metara i velikih buradi - je završena, a u toku je razvoj novih proizvodnih programa od kojih su neki već našli primenu.

"Od decembra 2011. kada smo počeli proizvodnju, do aprila 2013. godine završili smo gotovo sve elemente koji su bili potrebni za novu fabriku sumporne kiseline i novu topionicu. Izrada elemenata od fiberglasa su novina na našim prostorima, a kako zbog samog materijala, tako i zbog njihove veličine", izjavio je za Tanjug Milorad Miljuš, rukovodilac radionice za izradu elemenata od fiberglasa RTB-a Bor.

"Ovde smo izradili cevi velikog prečnika, otporne na kiselinu i koroziju. Njihovo dopremanje iz drugih država koštalo bi RTB Bor mnogo više nego pravljenje radionice. Kada smo završili njihovu izradu, krenuli smo u istraživanje tržišta", kaže Miljuš.

Fiberglas je materijal koji se malo koristi na srpskom tržištu, a najznačajnije karakteristike su mu velika otpornost na atmosferske uticaje, izdržljivost i jednostavna popravka elementa.

Zato je primenu našao u borskoj Elektrolizi, gde su od njega izrađene nove kade za elektrolizu, znatno izdržljivije od onih koje se sada koriste.

"Mi smo početkom aprila napravili oblogu za elektrolitičku kadu debljine četiri milimetra. Ona se posle šest meseci rada pokazala kao izuzetno kvalitetna i očekujemo da će zaista dugo da traje. S obzirom na to da se ćelija sastoji od betonske kade i unutrašnje obloge, uspeli smo da izradimo i kompletnu ćeliju, koja je već u upotrebi, a uskoro očekujemo da počne zamena svih ćelija u elektrolizi", naglasio je Miljuš.

U RTB-u Bor kažu da taj materijal može da nađe široku primenu za izradu velikih tobogana, čamaca, jahti, zatim na sportskim terenima za sedišta za gledaoce, a dalji razvoj proizvodnog programa zavisiće od zahteva tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: