Privrednici bankama duguju 3 mlrd.€

Preduzeća i preduzetnici u Srbiji, prema poslednjim podacima, alarmantno kasne sa otplatom kredita, pišu Novosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.03.2013.

11:02

Default images

Čak 19.000 preduzeća i 16.000 preduzetnika duže od tri meseca ne namiruje svoje rate, pa su ih banke klasifikovale u dužnike najgore, D kategorije.

Time je ova nelikvidnost postala još veći problem i samih banaka, koje su morale isto toliko para dodatno da izdvoje na ime takozvanih rezervacija. Sada je, praktično, blokirano oko šest milijardi evra zbog problematičnih zajmova privredi.

"Koliki problem predstavljaju nenaplativi krediti, jasno je kada se u obzir uzme podatak da je ukupni kapital banaka u Srbiji oko 5,5 milijardi evra" , ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

"Teško je naći rešenje u kratkom roku. Jedino rešenje je oživljavanje privrednih aktivnosti, investicija i proizvodnje. Samo to može da dovede do pada problematičnih zajmova. Sve drugo je lečenje posledica."

Ni nedavno održana konferencija pod nazivom "Beogradska inicijativa" nije dala konkretan odgovor na problem rešavanja problematičnih zajmova.

U Narodnoj banci ukazuju da su mere usvojene s kraja prošle godine otvorile put ka pronalaženju rešenja. Podsetimo, od poslednjeg dana prošle godine banke dospela potraživanja od preduzeća mogu da ustupe i drugim firmama. Reč je, praktično, o trgovanju dugovima.

Tako bi banka, za manje para, nekoj trećoj firmi prodala potraživanje od svog klijenta, čime bi oslobodila i novac zarobljen na ime rezervacija.

Jedini uslov koji se pred banke postavlja jeste da potraživanje dospe i da o ustupanju potraživanja u roku od pet dana obaveste NBS.

Ipak, centralna banka još uvek ne želi da izađe u javnost sa zvaničnim podacima.

"Budući da su izmene regulative u vezi sa ustupanjem potraživanja od pravnih lica stupile na snagu 31. decembra 2012. godine, smatramo da ukupne efekte ovih promena još nije moguće sagledati, ali istovremeno verujemo da postoji interesovanje banaka za ustupanjem potraživanja, kao i da postoje zainteresovana lica koja bi ta potraživanja otkupila", rečeno je "Novostima" u NBS.

Da li će, u ovoj oblasti, biti još nekih izmena, tek ostaje da se vidi.

"Narodna banka Srbije od poslednjih izmena regulative nije primila nove inicijative za njene promene", navode u NBS.

"Međutim, želimo da istaknemo da Narodna banka Srbije kontinuirano radi na unapređenju regulatornog okvira i da će, nakon sagledavanja efekata važeće regulative, preduzeti odgovarajuće mere ukoliko, one budu potrebne, u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: