Priština: Big Mek od 50.000 dolara

Vlada Kosova plaća 50.000 dolara mesečno Paton Bogsu, firmi za pravne i lobističke usluge, da u Stejt departmentu SAD lobira za Prištinu po mnogim pitanjima.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

09:33

Default images

Između ostalog i da najveći svetski lanac brze hrane - Makdonalds, otvori svoj prvi restoran na Kosovu.

Kako prenosi sajt Balkan insajt, prema izveštaju o aktivnostima Paton Bogsa, Kosovo toj firmi plaća za "usluge savetovanja u pravnim i zastupničkim pitanjima, kako bi proširilo bilateralne i multilateralne odnose".

Od te kompanije, sa sedištem u Vašingtonu, takođe se očekuje da "podstakne investicije i trgovinske mogućnosti za Kosovo, kao i da prikuplja sredstva za programe strane pomoći".

Kako je navedeno u dokumentima koje je Paton Bogs prosledio ministartvu pravde SAD, ta firma je slala imejlove, zvala telefonom i imala sastanke sa zvaničnicima Stejt departmenta o otvaranju restorana Makdonaldsa na Kosovu.

Paton Bogs je naveo u izveštaju o svojim aktivnostima 70 različitih obraćanja američkim zvaničnicima u prvih šest meseci ove godine, od kojih se sedam tiču Makdonaldsa, tri - opštih "poslova" i jedno rafinerije. Na toj listi Makdonalds je jedina firma koja je pomenuta po imenu.

Prištinska redakcija Balkan insajta piše da nije jasno kakav je uticaj Stejt departmenta kada se radi o komercijalnim odlukama američkog lanca brze hrane o tome gde će da otvori svoje restorane.

Ni kosovska vlada ni Makdonalds nisu želeli da komentarišu navode o pregovorima za otvaranja prvog restorana tog lanca brze hrane na Kosovu, koji opslužuje dnevno 68 miliona mušterija u 119 zemalja. Oko saradnje Kosova i Paton Bogsa od samog početka, bilo je kontroverzi.

Priština je ponovo počela da koristi usluge Paton Bogsa prošlog avgusta, pošto je bila primorana da otkaže identični ugovor sa tom firmom godinu dana pre, zbog toga što on nije bio u skladu sa zakonom o javnim nabavkama.

Prvi ugovor između dve strane potpisan je u septembru 2010. kada je kosovska vlada izglasala da zaposli Paton Bogs za 50.000 mesečno, ali su vlasti bile primorane u novembru iste godine da odustanu od te odluke, pošto je Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) oktrila da je njome prekršen kosovski zakon o javnim nabavkama.

Zakon je prekršen jer je vlada iz Prištine prosto izabrala Paton Bogs, bez raspisivanja tendera i ravnopravne utakmice, a takođe nije obrazložila Agenciji za javne nabavke tu odluku.

Vlada je kasnije objavila da je poništila ugovor sa firmom iz Vašingtona, ali je opovrgla da je prekršila zakon.

Ministarstvo spoljnih poslova je potom navelo da je potpisalo novi ugovor bez tendera, ali uz koordinaciju sa Agencijom za javne nabavke, zahtevajući da ostane tajan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: