Filmadžijama vraćamo petinu para

Zakon o kinematografiji koji bi uskoro trebalo da bude usvojen konačno će urediti oblast kinematografije i predvideti precizne izvore finansiranja.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

11:27

Default images

To je najavila narodna poslanica i član skupštinskog Odbora za kulturu Gorica Mojović.

Ona je podsetila da je inicijativa za donošenje zakona pokrenuta pre osam godina, da je pre dve godine uobličen nacrt oko koga je bilo polemike, a da je predlog zakona „pristojna verzija sa povoljnim izvorima finansiranja".

Mojovićeva je podsetila da su poslednjih godina brojni producenti imali ideju da snimaju u Srbiji, ali da, za razliku od drugih zemalja u regionu, Srbija nije imala neku vrstu podsticaja za snimanje stranih filmova. Ovim zakonom se definiše da producenti koji snimaju u Srbiji imaju pravo da im se do 20 odsto u budžetu obezbedi povraćaj sredstava za ono što potroše u Srbiji. To je predviđeno posebno definisanim merama vlade, tako da smo sada ušli u red konkurentnih zemalja, rekla je ona.

Mojovićeva je rekla da zakon definiše „osnovne stvari u kinematografiji" i da je ustanova kulture koja će se brinuti o sprovođenju opšteg interesa u oblasti kinematografije Filmski centar Srbije. Filmski centar ima dva zadatka.

"Jedan je da kroz konkurse, koji će se dva puta godišnje raspisivati, obezbedi sredstva za finansiranje i proizvodnju domaćeg filma, dok će jednom godišnje biti raspisan konkurs za podsticanje drugih oblasti kinematografije. Na primer, zakon predviđa da bioskopi koji na svom repertoaru budu imali minimum 30 posto domaćeg i evropskog filma mogu da konkurišu za sredstva za modernizaciju", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: