Nema prodaje Telekoma ove godine

Većinski paket Telekoma Srbije neće biti prodat ove godine jer Vlada Srbije neće prihvatiti niti jednu drugu varijantu osim one da tender bude poništen.

Izvor: B92

Nedelja, 27.03.2011.

00:02

Default images

Naime, očekuje se da Radna grupa u ponedeljak izađe sa zvaničnim predlogom rešenja trenutne situacije oko prodaje nacionalnog operatera.

U Nemanjinoj smatraju da ponuda Telekoma Austrija, bez obzira na pravna tumačenja, nije važeća, jer ova kompanija nije ispunila jedan od uslova tendera - nije ponudila minimalnu cenu za većinski paket.

Odbijanje ideje o mogućim pregovorima sa Austrijancima za pobošljanje date ponude posledica je i velikog pritiska javnosti da se većinski paket u Telekomu Srbija ne prodaje. "Odmah pošto je radna grupa prošle nedelje zatvorila tender i saopštila da se na javni poziv prijavila samo jedna kompanija, i to sa cenom daleko manjom od minimalne, u Vladi je održan sastanak na kome je zaključeno da bi svaki drugi korak koji ne podrazumeva odbijanje ponude Austrijanaca u javnosti bio shvaćen kao grčeviti potez vlasti kojoj su, u predizbornoj godini, potrebna dodatna sredstva", tvrdi izvor iz Nemanjine 11.

Inače, već nekoliko meseci na predstavnike Vlade Srbije vršen je, na brojne načine, pritisak da se spusti utvrđena minimalna cena za većinski paket Telekoma Srbija.

Nemački teleoperater otvoreno je prošle godine istakao da je spreman da za većinski paket u našem operateru da 800 miliona evra i - ni evro više.

Vlada će u ponedeljak, kako je rečeno, zvanično saopštiti svoju odluku o odustajanju od prodaje većinskog paketa Telekoma. Deo javnosti će takvu odluku pozdraviti, ali ne i oni koji su u državnim institucijama nadležni za stanje u budžetskoj kasi.

Jer, država će iz sopstvenih sredstava morati da podmiri sve troškove raspisivanja javnog poziva - od sredstava koja se moraju uplatiti privatizacionom savetniku do novca kojim su plaćeni preskupi oglasi vezani za ovu prodaju.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: