Utorak, 01.03.2011.

17:43

Mogu li Austrijanci da kupe Telekom

Komisija za zaštitu konkurencije smatra da bi Telekom Austrija, ukoliko kupi 51 odsto kapitala Telekoma Srbija, imao više od 40 odsto učešća na tržištu.

Izvor: Tanjug

Default images

Komisija nije prihvatila zahtev tog preduzeća da po skraćenom postupku proceni da li bi u slučaju da ono kupi 51 odsto kapitala Telekoma Srbija, bili ispunjeni dozvoljeni uslovi koncentracije kapitala.

Ta komisija je odlučila da nastavi proceduru po službenoj dužnosti,jer je procenjeno da bi posle koncentracije Telekom Austrija imao više od 40 odsto učešća na relevantnom tržištu, što zahteva proceduru po službenoj dužnosti koja traje tri meseca.

Ona treba da ispita da li bi se sprovođenjem koncentracije ograničila, narušila ili sprečila konkurencija na tržištu Srbije, naročito ako bi to bilo posledica stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

Prema Zakonu o zaštiti konkurencije za preduzeće koje na relevantnom tržištu ima učešće veće od 40 odsto, smatra se da ima dominantan položaj i mora da se sprovede postupak po službenoj dužnosti o ispunjavanju uslova dozvoljenosti koncentracije.

Kako Telekom Austrija sada preko preduzeća VIP mobajl, prema prihodnom kriterijumu ima učešće od 8,8 odsto, a Telekom Srbije 50,7 odsto, u slučaju koncentracije oni bi dostigli tržišni udeo od 59,5 odsto.

Prema Zakonu, Komisija može da donese mišljenje da koncentracija nije dozvoljena, da je dozvoljena ili da se dozvoljava uz određen uslov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: