Tadić potpisuje metro u aprilu?

Strateško partnerstvo Srbije i Francuske, koje obuhvata i izgradnju metroa u Beogradu, još je pod znakom pitanja, a njegova sudbina će biti poznata u aprilu.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

11:10

Default images

Predstavnici dve države dogovorile su se na sastanku u četvrtak da se "intenzivira rad na potpisivanju ugovora o strateškom partnerstvu".

On uključuje i projekat podzemne železnice u Beogradu, a "paraf" na celokupni sporazum trebalo bi da stavi predsednik Srbije Boris Tadić, prilikom posete Francuskoj koja je planirana za april.

Ukoliko ugovor o strateškom partnerstvu bude potpisan (slično kao u slučaju sa Kinezima za most Zemun - Borča) obe strane bi zajednički radile na obezbeđivanju kredita za finansiranje građevinskih radova. Upravo je to bila "kočnica" zbog koje je, došlo do nesporazuma na relaciji Beograd - Pariz. Prvobitan plan bio je da Francuzi obezbede novac za finansiranje celokupnog projekta, a da njihove kompanije izvode radove i da se vozovi i oprema kupe u zemlji "galskih petlova".

Međutim, oni su se potom predomislili i ponudili donaciju od tri miliona evra za izradu projekta samo prve linije (prvobitno dogovoreno za sve tri), pod uslovom da se vozovi kupe od kompanije "Alstom". U tom slučaju, Srbija i Beograd kredit za građevinske radove morali bi da potraže na drugoj strani.

Francuzi su, takođe, pored donacije zatražili od srpske prestonice da kompaniji EGIS uplati 600.000 evra za izradu projekta. Međutim, na sastanku sa predstavnicima firme "Alstom" navedeno je da se ovaj uslov "nikako ne može prihvatiti" bez sprovođenja tenderske procedure, tako da je precizirano da se ova novčana sredstva obezbede na drugi način.

Do sastanka je došlo i zbog obraćanja gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa ambasadoru Francuske. Jer, podsetimo, on je uputio pismo u kome je, zbog novog uslovljavanja, obavestio francuskog diplomatu da će srpska prestonica ući u raspisivanje tendera za izradu projekta prve linije ukoliko se ne nađe prihvatljivo rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: