BAS: Sindikat protiv ponude Damjana

Sindikat Nezavisnost Beogradske autobuske stanice (BAS) upozorava male akacionare tog preduzeća da ne prihvate ponudu banjalučkog Damjana.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2011.

09:12

Default images

Taj sindikat navodi da ponuđena cena od 760 dinara za jednu akciju BAS-a iznosi tek jednu desetinu tržišne cene.

"Lošom privatizacijom neće samo biti oštećeni mali akcionari već može biti ugrožen zaobraćaj u Srbiji", rekao je predsednik Nezavisnosti BAS-a Novak Lukovac.

On je dodao da to preduzeće posluje sa više od 300 prevoznika i dnevno obezbeđuje prevoz oko 10.000 putnika.

Preduzeće Damjan je krajem prošle godine objavilo ponudu za preuzimanje 40,31 odsto akcija BAS-a po ceni od 760 dinara po pojedinačnoj akciji, a ponuda traje do 18. januara.

BAS je akcionarsko društvo gde država, preko Akcionarskog fonda i Fonda PIO, ima udeo od 40 odsto akcija, a ostale su vlasništvu malih akcionara, odnosno bivših i sadašnjih radnika tog preduzeća.

U 2009. godini BAS je imao prihod veći od milijardu dinara i neto dobit od 1,3 miliona.

"BAS je i u 2010. godini i pored završetka kapitalnih investicija, imao dobit, a akcioinarima će krajem godine biti isplaćena dividenda, što će povećati cenu akcije na berzi", rekao je Lukovac.

Upravni odbor BAS je ponudu Damjana ocenio kao neprihvatljivu, navodeći da je ponuđena cena za 48,32 odsto niža od knjigovodstvene cene akcija tog preduzeća. Mišljenje uprave je da kompanija Damjan nema nikakva iskustva u obavljanju osnovne delatnosti BAS-a, pa se dovodi u pitanje uspešnost, sigurnost i kontinuitet poslovanja beogradskog prevoznika, a time i ostvarenje planova razvoja.

Kompanija Damjan, koja se bavi hotelijerstvom, navela je da je sredstva za kupovinu akcija BAS-a obezbedila iz bankarskog kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: