Kazne za "nasrtljive" prodavce

Zakon o zaštiti potrošača definicijom nasrtljivog poslovanja uneo u pravni sistem Srbije dodatne instrumente zaštite privatnosti, kaže Rodoljub Šabić.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

14:50

Default images

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao trgovce i preduzetnike da poštuju privatnost građana, ističući da su za "nasrtljivo poslovanje" predviđene kazne od 50.000 do dva miliona dinara.

On je građanima je poručio da koriste svoja prava i da u slučaju povrede traže zaštitu i odgovornost prekršilaca.

Podsetio je da se nasrtljivim poslovanjem smatra dolazak u stan potrošača bez njegove prethodne saglasnosti, kao i višestruko obraćanje telefonom, faksom, elektronskom poštom ili drugim sredstvom komunikacija.

"Dosledna primena zakonskih odredbi može značajno doprineti suzbijanju uznemiravajuće prakse u poslovanju mnogih privrednika i preduzetnika i obezbediti nivo zaštite privatnosti i podataka o ličnosti koji će biti bliži standardima EU i savremenog demokratskog sveta", rekao je Šabić.

Za nastrljivo poslovanje su predviđene novčane kazne koje za firme iznose od 300.000 dinara do dva miliona, a za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara. Za prekršaje mogu biti kažnjene i odgovorne osobe u preduzeću kaznom od 50.000 do 150.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: