Korupcija u svim inspekcijama

Korupcija postoji u svim inspekcijama, sa tom pojavom se borimo i ona umanjuje obim i efekte naših kontrola, kažu u Ministarstvu trgovine i usluga.

Izvor: B92

Petak, 12.11.2010.

09:29

Default images

Činjenica je i da sivu ekonomiju i crno tržište ne možemo sami da suzbijemo, navodi Goran Macura, načelnik u Sektoru za opšti nadzor u tom Ministarstvu.

Kako dodaje, prema podacima iz kontrola legalnih privrednika, za oko 15 do 20 odsto robe ne postoji evidencija o prometu, što znači da je plasirana na sivo tržište.

„Samo u ovoj godini u Beogradu oduzeli smo robu vrednu 25 miliona dinara i podneli oko 500 prijava, ali niti je smanjen promet niti broj improvizovanih tezgi na ulicama, objašnjava Macura.

Uz to, postoje i situacije kada je inspekcija nemoćna, fizički sprečena da vrši kontrolu na nekim buvljacima, pa je bilo slučajeva da nas je iz upravnih zgrada gde smo se sklonili, „vadilo“ 150 policajaca, kaže on.

Prema rečima Milana Kneževića, predsednika Unije tekstilaca i potpredsednika Asocijacije malih i srednjih preduzeća, ta grupacija već pet godina organizovano pokušava da se izbori sa crnim tržištem, ali uspeh je minoran iako su podatke i kanale sive ekonomije i švercovane robe dostavljali i prethodnim i sadašnjim resornim ministrima.

„U razvijenim zemljama obim sive ekonomije kreće se od 10 do 17 odsto, a kod nas se gotovo polovina prometa odvija u toj zoni. Više od 10 milijardi evra godišnje „obrne“ se, a da država o tome nema nikakvu evidenciju iako samo po osnovu poreza gubi više od dve milijarde evra, izjavio je Knežević.

On je istakao da ako se tome doda i izgubljen prihod o carinjenja, prethodnog PDV-a, nenaplaćeni doprinosi za radnike koji rade „na crno“, šteta za budžet dostiže dve milijarde evra.

„Nemoguće je izračunati koliku štetu trpe oni koji bi hteli legalno da rade, ali im crno tržište umanjuje tražnju“, rekao je Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: