Grad i Železnice ulažu u Beovoz

Grad Beograd i preduzeće Železnice Srbije u naredne dve godine realizovaće prvu fazu potpisanog ugovora koji se odnosi na razvoj javnog železničkog prevoza.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

10:36

Default images

Prva faza podrazumeva kompletnu popravku infrastrukture na relaciji Batajnica - Pančevački most, sa kracima ka Rakovici i Resniku, kao i popravku devet elektromotornih garnitura, koje će saobraćati na ovoj relaciji. Za realizaciju prve faze iz ovogodišnjeg gradskog budžeta izdvojeno je oko 11 miliona evra.

Cilj ulaganja u Beovoz je rasterećenje drumskog, tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja, a čitav projekat podeljen je u tri faze.

Prva će biti realizovana za dve godine, a preostale dve, koje zahtevaju znatno veća ulaganja, zavisiće od procena stručnih službi i efekata prve faze. Interval kretanja vozila na relaciji Batajnica - Pančevački most biće 15 minuta, što će omogućiti da se znatno brže stiže s jednog na drugi kraj grada, rekao je gradski menadžer Aleksandar Bijelić.

Prema ranije potpisanom ugovoru, u drugoj fazi, čija je realizacija planirana dve godine posle prve faze, predviđene su dve linije, Batajnica - Krnjača (produžetak od Pančevačkog mosta do Krnjače) i Beograd centar - Ripanj (produžetak od Rakovice do Ripnja). Vozovi bi se takođe kretali u intervalu od 15 minuta.

U trećoj fazi planirane su tri linije, Lajkovac - Lazarevac - Resnik, Mladenovac - Resnik i Umčari - Rakovica. Ukupna dužina ovih trasa iznosi 120 kilometara, a ukupne investicije, koje podrazumevaju nabavku elektrogarnitura i ulaganja u prugu i stajališta, iznose 109,12 miliona evra.

Projekat je održiv i otvoren za dalju nadgradnju, što bi podrazumevalo rekonstrukciju i elektrifikaciju dvokolosečne pruge oko Kalemegdana do Višnjičke banje i povezivanje sa Novim Beogradom, zatim povezivanje sa trasama metroa i povezivanje Surčina, Dobanovaca, Aerodroma "Nikola Tesla" sa Zemun poljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: