Najveći pad indeksa od 13. maja

Dan pošto je Srbija dobila proevropsku vladu indeksi akcija Beogradske berze ubeležili su najveći minus za blizu dva meseca.

Izvor: B92

Utorak, 08.07.2008.

15:55

Default images

Tako je indeks najlikvidnijih akcija Belex15 pao 3,35 odsto, dok je opšti indeks Belexline oslabio za 2,35 odsto. Prethodno su indeksi pali u većoj meri 13. maja, dva dana nakon opštih izbora, kada je Belex15 izgubio nešto više od četiriprocenta, a Belexline 2,63 odsto.

Promet je vredeo 298,17 miliona dinara, odnosno 3,77 miliona evra. Učešće stranih investitora bilo je oko 43 odsto u ukupnoj i trgovini akcijama, pri čemu u kupovini akcija nepunih 50 odsto, a u prodaji nešto više od 36 procenata.

Najveći pad u kontinuiranoj trgovini imala je Kredi banka [CYBN], od 17,62 odsto, uz solidan promet od 25,57 miliona dinara. Nešto više od devet procenata na vrednosti je izgubio Tigar [TIGR], preduzeće sa A Listinga Berze, a ostvaren je promet od 2,23 miliona dinara.

Akcija Politike [PLTK] pojeftinila je osam i po odsto i spustila se na rekordni minimum od 320 dinara koji je prvi put ubeležila krajem aprila. Po osam i po odsto izgubili su i Meser Tehnogas [TGAS] i zrenjaninski Radijator [RDJZ].

Dobitnik dana je Vital [VITL] sa skokom od osam procenata dok su ostale akcije sa liste onih sa najvećim plusom poskupele znatno manje. Akcija Dunav osiguranja [DNOS] porasla je nepuna tri procenta, a Univerzal banke [UNBN] 1,62 odsto ali se hartijom banke danas najviše trgovalo, kao i dan ranije, i promet je vredeo 117,39 miliona dinara.

Malo više od procenat poskupela je akcija aleksandrovačke Vino župe [VINZ], dok je Navip [NAVP] dobio trećinu procenta pri čemu se akcijama zemunskog proizvođača pića prilično trgovalo i registrovan je promet od 9,92 miliona dinara. Veći prometi ostvareni su takođe u trgovini akcijama AIK banke [AIKB], od 66,78 miliona dinara, i Imleka [IMLK], od 33,32 miliona.

Kod trgovine po metodu preovlađujuće cene najatraktivnija je bila PD Vojvodina [PDVJ] i promet je vredeo 3,26 miliona dinara. Hartija poljoprivrednog preduzeća iz Novog Miloševa košstala je 1.189 dinara, osam odsto više nego u prethodnoj trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: