Kasni preduzeće za Južni tok

Zajedničko preduzeće “Srbijagasa” i ruskog “Gasproma” neće biti osnovano do 25. maja, kako je predviđeno međudržavnim sporazumom, kaže direktor “Srbijagasa” Saša Ilić.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.05.2008.

10:09

Default images

Prema njegovim rečima, osnivanje zajedničke kompanije nije dovedeno u pitanje, ali nije realno da se do ranije utvrđenog datuma obavi procedura za formiranje preduzeća koje bi se bavilo pripremama i projektovanjem gradnje gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju.

Ilić smatra da će usvajanje Predloga zakona o ratifikaciji energetskog sporazuma Srbije i Rusije najavljeno za sutra, biti dobro prihvaćeno kod ruskih partnera. Kako je ocenio, kašnjenje neće biti prepreka predviđenoj dinamici.

„Očekuje se da gasni aranžman sa Rusijom bude ratifikovan već na prvoj sednici novog saziva Skupštine Srbije, pa bi i osnivanje zajedničke kompanije moglo da se završi u kratkom roku kako bi krenulo i dalje projektovanje”, kaže Ilić.

Inače, “Srbijagas” je u poslednjoj fazi tehničkih dogovora i usaglašavanja dokumentacije za osnivanje zajedničkog preduzeća, koje će narednih godina brinuti o gradnji gasovoda. Iako je ranije tumačeno da ratifikacija energetskog sporazuma nije neophodna da bi se do 25. maja formiralo zajedničko preduzeće, jedan od mogućih problema je i finansiranje studije izvodljivosti. Očekuje se da Rusi spreme novac za studiju i tako pokrenu posao oko projekta “Južnog toka” kroz Srbiju, sa minimalnim protokom od 10 milijardi kubika gasa godišnje.

Vlada Srbije trebalo bi na sutrašnjoj sednici da usvoji Predlog ratifikacije energetskog sporazuma Rusije i Srbije, nakon što je dva puta povlačen sa dnevnog reda, jer Demokratska stranka i G 17 plus nisu želele da za njega glasaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: