USAID: 39 mil.$ za privredu Srbije

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je 39 miliona dolara vredne projekte u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 22.12.2007.

12:03

Default images

Projekat za razvoj konkurentnosti biće sproveden u naredne četiri godine, a njegov cilj je unapređenje produktivnosti i konkurentnosti privatnih preduzeća u Srbiji.

Privredne grane obuhvaćene projektom su informacione i komunikacione tehnologije, turizam, obrazovanje, film i produkcija, proizvodnja odevnih predmeta, menadžment u inženjerstvu i građevinarstvu, građevinski materijali, logistika i prevoz robe, auto-delovi i obnovljivi izvori energije.

Projekat će se baviti i rešavanjem zajedničkih potreba i prepreka u oblasti obrazovanja i obuke, marketinga i promocije i zakonskog okvira.

Agrobiznis projekat USAID-a trajaće narednih pet godina, a očekivani rezultati su povećanje konkurentnosti na lokalnom i međunarodnom tržištu, stvaranje više hiljada novih radnih mesta u preradi i plasiranju proizvoda, povećanje izvoza i zarade od poljoprivrede.

Projekat će se fokusirati na unapređenje poljoprivredne proizvodnje, rast kvalitetne prerade poljoprivrednih proizvoda, otvaranje novih tržišta za izvoz i jačanje kapaciteta proizvođača i uslužnih organizacija koje podržavaju poljoprivredu Srbije.

U projekat će biti uključeno šest poljoprivrednih sektora - bobičasto voće, mlekarska industrija, aromatično bilje, začini i pečurke, stočarstvo i voće i povrće.

Projekti će pomoći stvaranje poslovnih asocijacija i veza kroz ceo lanac proizvodnje, unapređenje tehnologija, razvijanje srpske marke za izvozna tržišta i stvaranju novih i kvalitetnijih radnih mesta, ocenjeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: