Amalko će povećati proizvodnju RTB?

Kiparska kompanija Amalko je pripremila investicioni program za povećanje proizvodnje RTB-a na 100.000 tona bakra godišnje.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2006.

13:46

Default images

Vlasnik "Amalko grupe" Milan Popović ocenio je da bi završetkom planirane investicije, RTB za četiri godine proizvodio 100.000 tona bakra godišnje iz sopstvene sirovine, što bi Srbiji donelo oko 50 miliona dolara godišnjeg prihoda, navodi se u saopštenju.

Vrednost RTB-a bi, kazao je Popović, posle investicije koju planira "Amalko" (Amalco), bila povećana na 1,5 milijardi dolara.

"Amalko grupa" je osnovana 1999. godine, bavi se trgovinom bakrom i investicijama u bakarstvo, a posluje kao eksluzivni partner Ruske bakarne kompanije, trećeg po veličini proizvođača bakra u Rusiji, navodi se u saopštenju.

Očekivani promet "Amalka" za 2006. godinu je oko milijardu dolara, a vlasnik kompanije je biznismen srpskog porekla.

Na tenderu za RTB "Amalko" je ponudio cenu od 288 miliona dolara, konzorcijum kiparskog "Ist pointa" (East point) i londonskog ORN fonda 340,1 milion dolara, a rumunski Kuprom (Cuprom) 400 miliona dolara.

Predsednik Kuproma Horia Simu je rekao da očekuje da će ponuda te kompanije biti prvorangirana i da će uspešno biti okonačani pregovori o preuzimanju RTB-a.

Ukoliko kupe RTB Bor, u njega će investirati od 150 do 200 miliona dolara i preuzeti svih 4.200 zaposlenih, kažu u Kupromu.

Tenderska komisija za prodaju RTB-a trebalo bi da rangira ponuđače na sednici koja će biti održana 22. decembra u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: