Nissan Note i Micra

Nissan Note druge generacije uskoro će se pojaviti i na našem tržištu. Auto je još praktičniji i prostraniji tako da se poredi čak sa limuzinama srednje klase. Sudeći po onome što smo videli na prezentaciji, Note je u samom vrhu klase po unutrašnjem prostoru.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2013.

21:34

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Bumerang se nije vratio. Specifičan oblik visoko postavljenih zadnjih svetala u obliku bumeranga je bio prepoznatljiv detalj Nissana Note, a novi model ne može da se pohvali preteranom originalnošću.

Akcenat je pre svega na praktičnosti, pa je karoserija zadržala svoj MPV oblik koji najviše podseća na Hondu Jazz.

Sa ovim japanskim konkurentom je najsličniji u pogledu unutrašnjeg prostora koji je zaista iznad proseka klase.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4100/1695/1530 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2600 mm
U sve ovo smo imali prilike da se uživo uverimo na evropskoj prezentaciji modela Note u Bratislavi.

Na raspolaganju su nam bile verzije sa Nissanovim trocilindričnim DIG-S benzincem zapremine 1.2 litra sa 98 "konja", kao i nova generacija 1.5 dCi motora sa 90 KS.

Osim njih, u ponudi će biti i atmosferski trocilindrični 1.2 benzinac sa 80 konjskih snaga, koji će ujedno biti i najjeftiniji Note – njegova početna cena na našem tržištu bi trebalo da bude 12.600 evra sa PDV-om, što je 300 evra manje u odnosu na odlazeći model.

Samim tim, nestaće i ponuda starih atmosferskih benzinaca zapremine 1.4 i 1.6 litara.
Nissan Note 1.2 DIG-S: zapremina 1198 ccm; snaga 72 kW (98 KS) pri 5600 o/min; obrtni moment 147 Nm
Odmah po sletanju na aerodrom u Beču, seli smo za volan 1.2 DIG-S benzinca sa super-punjenjem, odnosno kompresorom.

Navigacija nas je vodila do Bratislave po unapred pripremljenoj ruti kroz austrijska sela. Udaljenost između glavnih gradova Austrije i Slovačke je oko 50 kilometara, pa su iz tog razloga odabrani lokalni putevi sa prelepim pejzažima.
Motor snage 98 KS se pokazao živahnim za svakodnevne potrebe ali ipak nedovoljno snažnim za neka žustrija ubrzanja.

Dodatno mu je smetala i "klima", pa su se performanse svele na nivo doskorašnjeg 1.4 benzinca, što je zapravo i bio cilj fabrike.

Deklarisana potrošnja po gradu je 5,2 litara, pa čak i da bude šest u praksi, nije loš rezultat.
Na prezentaciji nam je rečeno i da je primena kompresora umesto klasičnog turba bila prihvatljivije rešenje, uz slične rezultate u pogledu performansi i potrošnje, dok je proizvodnja jeftinija ali i održavanje.

U specijalno uređenoj sajamskoj hali, tokom prezentacije smo imali prilike i da detaljno zagledamo novi Note. Najviše nas je zanimao prostor na zadnjem sedištu i to je bilo pravo otkrovenje.

Odmah smo ubacili najviše kolege na zadnju klupu i ispostavilo se da nemaju nikakvih problema sa prostorom za glavu i kolena.
Predstavnici Nissana su prostor na zadnjem sedištu poredili čak i sa nekim modelima srednje klase, odnosno D segmenta!

Slično je i sa prtljažnikom. Ima praktične pregrade i osnovnu zapreminu od 325 litara pa sve do 411 ukoliko se zadnja klupa kliznim mehanizmom pomeri skroz unapred.

Time je Note premašio i mnoge klasične hečbek modele iz klase iznad.
Prtljažnik: 325 - 411 l
Dizajn komandne table se drastično razlikuje u odnosu na prethodnu generaciju. Konceptualno, naglašena centralna konzola sa crnim lakom je veoma slična kao u nekim modelima Renaulta, dok su komande automatske "klime" iste kao u Micri.

Nije nam se dopalo što u kabini nema ni trunke mekane plastike, mada je to tradicionalni japanski stil u "B" segmentu za koji se nadamo da će ga promeniti.

Volan je takođe nov sa dobrim rasporedom tastera, a na instrument tabli su postavljeni i specijalni LED indikatori koji vam govore koliko ste ekonomični sa papučicom gasa.
Nissan Note 1.5 dCi: zapremina 1461 ccm; snaga 66 kW (90 KS) pri 4000 o/min; obrtni moment 200 Nm
Još jedna mana je to što upravljač nema mogućnost podešavanja po dubini, ali moramo da priznamo da smo se svi vrlo brzo na to navikli, bez obzira na gabarite vozača.

Ipak mislimo da bi Nissan morao da povede više računa o detaljima, s obzirom da je Note konstruisan specijalno za prilično razmažene Evropljane.
U povratku smo vozili model sa dizel motorom koji je na nas ostavio najbolji utisak.

Poslednja generacija 1.5 dCi motora je izuzetno prijatna za vožnju. Turbo rupe gotovo da nema a motor je toliko snažan i elastičan da primena petostepenog menjača sa dugim prenosnim odnosima nije nikakva štednja, već plezir za vozače koji će imati manje posla sa menjanjem brzina.

Početak prodaje u Srbiji je zakazan za jesen. Time će Nissan imati čak tri modela u nižoj klasi – Micru, Juke i Note.

Četiri kamere

Sistem kamera koje snimaju situaciju oko auta pruža veliku pomoć prilikom parkiranja.

Prvi put je predstavljen pre nekoliko godina u luksuznim automobilima, potom ga je Nissan primenio u Qashqaiju, a sada, po prvi put u nižoj klasi, u modelu Note.

Time se izbegavaju i potencijalna oštećenja automobila, a kuriozitet je to da specijalan program detektuje prljavštinu na zadnjoj kameri, automatski aktivira prskalicu koja je čisti, ali i kompresor sa mlazom vazduha koji je suši!

Pametni senzori

Senzori koji upozoravaju vozača da je napustio saobraćajnu traku (ne aktivira se ako date migavac) nisu novost. Ipak, u "B" segmentu su retkost, a osim toga, Note je opremljen i senzorima za kontrolu mrtvog ugla.

U pitanju su senzori najnovije generacije koji obuhvataju veliku površinu oko vozila, pa u kombinaciji sa sistemom kamera detektuju i pokrete oko automobila.

To je posebno važno prilikom parkiranja kada se često dešavaju nezgode zbog toga što vozač ne vidi na vreme pokretne objekte koji mu se približavaju, bilo da je u pitanju drugi auto ili osoba.

Osvežena i Micra

Prošlo je skoro tri godine otkako je aktuelna Nissan Micra u prodaji.

Red je došao na restilizaciju koja je obuhvatila uglavnom izmene na karoseriji. Nov je prednji kraj, uključujući krila, farove, haubu i branik.
Izmenjena je i centralna konzola koja sada podseća na onu na novoj generaciji modela Note.

Iako na oko deluje luksuznije, tvrda plastika celom površinom komandne table kvari utisak.
Motori su ostali nepromenjeni. U ponudi je samo 1.2 benzinac sa tri cilindra i to atmosferska verzija od 80 KS, kao i varijanta sa kompresorom koji postiže 98 KS.

Iako je manja od Nissana Note, ali i od proseka klase, i dalje nudi vrlo prostran enterijer uključujući i prostor pozadi uz sasvim solidan prtljažnik od 265 litara.

Nepromenjena je ostala i cena. Za 10.490 dobija se Visia paket opreme koji uključuje ESP i Bluetooth konekciju za mobilni telefon. Prodaja restilizovane Micre takođe počinje na jesen.
Izazov za novinare

Tradicija Nissana je da na prezentacijama priredi i zabavne aktivnosti na poligonima na kojima se ocenjuje spretnost novinara.

Prvo smo, vozeći Note, dobili prekrivač preko vetrobrana i bočnih stakala. Zadatak je bio da pomoću sistema kamera, gledajući samo u displej na centralnoj konzoli, prođemo kroz poligon sa brojnim preprekama, skretanjima i vožnjom unazad.
Na drugom poligonu, merilo se vreme za koje ćemo Microm proći urbane prepreke vozeći pravi slalom između čunjeva, kapija, uključujući i vožnju unazad.

Nakon svega, ostale su pocepane gume i miris spaljenog kvačila.

Više detalja o restilizovanom modelu Nissan Micra možete naći na zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Nissan Note
Motor 1.2 1.2 DIG-S 1.5 dCi
Zapremina (ccm) 1198 1198 1461
Snaga (kW/KS) pri o/min 59/80 pri 6000 72/98 pri 5600 66/90 pri 4000
Maks. obrtni moment (Nm) 110 147 200
Menjač manuelni, 5 stepeni
Dimenzije (mm) 4100/1695/1530
Međuos. rastojanje (mm) 2600
Zapremina prtljažnika (l) 325/411
Maks. brzina (km/h) 168 181 179
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 13,7 11,7 11,9
Potrošnja (l/100 km) 4,1/4,7/5,7 3,7/4,3/5,2 3,2/3,6/4,3

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: