Koenigsegg One:1 oborio rekord staze Spa-Francorchamps

Kada je švedski proizvođač 2014. lansirao model One:1 sa 1.000 kW bilo jasno da je automobil predodređen za postizanje brzinskih rekorda.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2015.

12:23

Default images

Iako je zbog privremene zabrane čelnika Nirburgringa onemogućen u pokušaju postavljanja novog najboljeg vremena na toj stazi, Koenigsegg One:1 uspeo je postane rekorder na belgiskoj pisti Spa-Francorchamps.

Šveđani su zabeležili novi najbolji rezultat staze kada je reč o serijskim modelima koji mogu da se voze po javnim saobraćajnicama.

Rekord je oboren dva puta. Najpre je One:1 obišao krug na Spa-Francorchamps za 2 minuta 33 sekunde i 26 stotinki, čime je prethodno najbolje vreme nadmašeno za skoro 5 sekundi.

Par nedelja kasnije, početkom jula, automobil se vratio na "mesto zločina" i poboljšao prethodni rekord na 2:32.14: Švedski proizvođač tvrdi da je vreme moglo da bude i bolje, ali su zbog ograničenja buke motora, koje na Spa-Francorchamps iznosi 103 dB, morali da modifikuju izduvni sistem, što je usporilo automobil.

Koenigsegg One:1 je nedavno postavio najbolje vreme (2:17.57) i na stazi Suzuka u Japanu, nadmašivši prethodnog rekordera Nissan GT-R (2:18.36).

Sada se još čeka dozvola vlasnika Nirburgringa kako bi One:1 pokušao da oborio i rekord te staze.

Pročitajte još:

Na granici mogućeg: 0-300-0 km/h za 18 s

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: