Koncept Hazumi nagoveštava moćnu Mazdu2

Japanska kompanija predstavila je u Ženevi koncept Hazumi i pokazala da može uspešno da primeni novi Kodo dizajn i na manje automobile, poput buduće nove generacije Mazde2.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

09:21

Default images

Ako bi Mazda ostala dosledna konceptu Hazumi, nova "dvojka" verovatno bi bila jedan od najprivlačnijih modela u svojoj klasi.

Dizajneri su vešto uklopili novu, karakterističnu Mazdinu masku i oblik farova u automobil manjih dimanzija. Sa većih Mazdinih modela uspešno su prenete i izvajane bočne linije i zadnji deo sa prepoznatljivim stop svetlima.
Koncept Hazumi predstavljen je u formi hečbeka sa 5 vrata. Automobil je dugačak 4.070 mm, širok 1.730 mm i visok 1.450 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.585 mm.

Kao i obično kada su u pitanju koncepti koji treba da ostave snažan utisak, i Hazumi je opremljen prevelikim 18 inčnim alu točkovima na koje su postavljene gume dimenzija 215/40.
Kabina je osmišljena tako da ima četiri odvojena sedišta za smeštaj isto toliko putnika.

U Mazdi kažu da je automobil pored ostalog opremljen MZD Connect multimedijalnim sistemom koji je povezan sa "head-up" displejom, kako bi vozaču bilo omogućeno da očitava informacije neophodne tokom vožnje ne skidajući pogleda sa puta ispred sebe.
Koncept Hazumi dobija pogon od novog 1.5 litarskogg turbo-dizel SKYACTIV-D motora koji zadovoljava Euro 6 standarde i emituje manje od 90 g CO2 po kilometru.

Specifikacije motor nisu saopštene, a očekuje se da se on uskoro nađe u nekim aktuelnim Mazdinim modelima, a svakako i u budućoj Mazdi2.
Predstavljanjem koncepta Hazumi, Mazda je uradila veliki deo posla na razvoju produkcijske Mazde2. Uz nešto manje ekstravagantan enterijer i ublažen dizajn spoljašnjosti, možemo očekivati veoma privlačan mali automobil koji će pomrsiti konce konkurentima u svojoj klasi.

Prema prognozama, nova generacija Mazde2 mogla bi da bude predstavljena na sajmu automobila u Parizu, na jesen.

Najnovije fotografije sa sajma u Ženevi možete pogledati u našoj Galeriji.

Pratite dešavanja sa ženevskog auto-salona u posebnoj rubrici Sajam u Ženevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: