Kako ćemo (se) voziti 2050?

Najnovije projekcije budućnosti automobilskog tržišta neće obradovati one koji su protiv koncepta samoupravljajućih vozila. Studija koju je objavio američki IHS Automotive predviđa da će sredinom 21. veka gotovo sva putnička i komercijalna vozila biti potpuno autonomna.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 04.01.2014.

16:32

Default images

Izgleda da budućnost neće biti toliko svetla za one koji ne žele da svom automobilu prepuste kontrolu upravljanja.

Naime, već 2035. godine na svetu bi trebalo da bude oko 54 miliona automobila sa nekom od tehnologija koje će omogućavati vozilima da upravljaju bez pomoći vozača, navodi se u studiji organizacije IHS Automotive koja se bavi istraživanjem i analizama automobilskog tržišta.

Prema istom istraživanju godišnja prodaja samoupravljajućih automobila porašće sa 230.000 u 2025. na čak 11,8 miliona u 2035. Ova vrsta vozila činiće 0,2 odsto svih novih prodatih automobila u 2025. godini, dok će se 2035. njihovo učešće u prodaji povećati na 9,2 odsto.

Procenjuje se da će ugradnja tehnologije pomoću koje će kontrola tokom vožnje biti prepuštena automobilima, povećati cenu novih vozila između 7 i 10 hiljada američkih dolara do 2025. Kako se tehnologije i sistemi budu dalje usavršavali, a broj prodatih primeraka rastao, dodatni troškovi po automobilu sniziće se na 5.000 dolara do 2030, odnosno na 3.000 dolara u 2035. godini.
Google projekat samoupravljajuæeg vozila (test vozilo: Toyota Prius II)
Studija predviđa i da će se prvi automobili koji uopšte neće imati komande pomoću kojih bi njima upravljao vozač, pojaviti u prodaji oko 2030. godine, da bi do 2050. ova vrsta vozila potpuno ovladala automobilskim tržištem.

"Postoji nekoliko prednosti koje idu u prilog uvođenju samoupravljajućih automobila, a od kojih bi koristi imali vozači i pešaci, ali i čitavo društvo", kaže Egil Juliussen iz organizacije IHS Automotive.

"Broj saobraćajnih nesreća drastično bi se smanjio, kada su u pitanju vozila sa sistemima autonomnog upravljanja, iako bi se u početku i dalje dešavalo da se 'obični' automobili sudaraju sa ovom vrstom vozila", objašnjava on.

"Međutim, kako procenat samoupravljajućih vozila bude rastao u odnosu na ukupan broj automobila na putevima, broj saobraćajnih udesa biće u konstantnom padu, sve dok jednog dana nesreće na putevima ne budu gotovo iskorenjene", smatra Juliussen.
Mercedes S500 Intelligent Drive prototip
U studiji se dalje navodi da će uvođenje samoupravljajućih vozila u budućnosti dovesti i do efikasnije organizacije saobraćaja i smanjenja gužvi na putevima, ali i da će ova vrsta vozila zbog svoje veće efiksanosti u vožnji manje zagađivati vazduh.

Procenjuje se da će se samo u Sjednijenim Državama ušteda na osnovu sprečenih saobraćajnih nesreća, bržeg protoka saobraćaja i veće produktivnosti zaposlenih koji će manje vremena provoditi u tranzitu do posla, meriti milijardama dolara.

Sa druge strane, u negativne posledice uvođenja samoupravljajućih vozila ubrajaju se gubici miliona radnih mesta u privrednim granama koje se bave transportom roba i ljudi.
Nissan Autonomous Drive program (test prototip: Nissan Leaf)
Ukoliko se jednog dana utvrdi da su samoupravljajuća vozila potpuno pouzdana i bezbedna, vlade u državama širom sveta mogle bi čak potpuno zabraniti ljudima da upravljaju vozilima, s obzirom da je prema istraživanju ljudski faktor odgovoran za 90% od 32.000 smrtnih slučajeva i 2,2 miliona povređenih u saobraćaju u SAD svake godine.

Pozivamo vas da u komentarima iznesete svoje mišljenje o samoupravljajućim automobilaima i prognozama koje je saopštio IHS Automotive. Koji su vaši argumenti za i protiv uvođenja ove vrste vozila u saobraćaj? Da li smatrate da će vozač u budućnosti biti potpuno isključen iz procesa upravljanja autombilom?

Pročitajte i druge tekstove o ovoj tematici:
Kako rade Bosch sistemi asistencije u vožnji
100 samoupravljajućih Volvo vozila krstariće Geteborgom
Autonomna vozila biće od pomoći starijim vozačima
Da li biste se vozili u autu koji upravlja umesto vas?
Nissan: Samoupravljajuća vozila do 2020.
Da li je svet spreman za autonomna vozila?
Samoupravljajući Audi stiže 2016.
Toyota ne veruje u autonomna vozila
Autonomna vozila za veću bezbednost
Fordova autonomna vozila
Google: Milion milja bez vozača?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: