Automobili

Utorak, 26.11.2013.

09:03

Proizveden poslednji Gallardo

Poslednji primerak najprodavanijeg Lamborghinijevog modela sišao je sa proizvodne trake u ponedeljak 25. novembra. Tokom deset godina, u raznim verzijama, proizvedeno je 14.022 ovih automobila.

Izvor: B92

Default images

Lamborghini je nekada bio poznat po egzotičnim i veoma retkim superautomobilima koji su se izrađivali u malim serijama. Do značajnih promena došlo je 1998. kada je kompaniju preuzeo Audi.

Novi vlasnik počeo da proizvodi Lamborghinijeve modele u hiljadama primeraka, a najtiražniji među njima, Gallardo, približio se broju od 15 hiljada jedinica.

Lamborghini je još krajem 2012. najavio poslednju seriju Gallarda, čime je nagovestio skori kraj ovog modela. Godinu dana kasnije, proizveden je i poslednji primerak - crveni Gallardo LP 570-4 Spyder Performante. Automobil će biti isporučen za sada neimenovanom privatnom kolekcionaru.

Koliko se Laborghini promenio tokom jedne decenije modela Gallardo govori podatak da je godišnja proizvodnja koja decenijama nije premašivala 250 automobila, porasla za desetak godina na 2.000 vozila. Ukupan broj proizvedenih primeraka modela Gallardo predstavlja gotovo polovinu čitave petodecenijske produkcije Laborghinija - od osnivanja 1963. pa do danas izrađeno je 30-ak hiljada automobila.

Naslednik Gallarda, koji bi trebalo da ponese ime Cabrera, planiran je za 2014. godinu.

Pročitajte o specijalnoj verziji iz 2013. - Lamborghini LP 570-4 Squadra Corse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: