Ford EcoSport predstavljen u Ženevi

Ford je na auto-salonu u Ženevi 2013. imao premijeru SUV modela. EcoSport će biti među prvim Fordovim vozilima u Evropi koje nudi Ford SYNC AppLink sistem koji omogućava vozačima da glasom kontrolišu smartphone aplikacije.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

10:42

Default images

Nakon premijere Renaulta Captur i Peugeota 2008, segment malih SUV vozila obogaćen je i Fordovim modelom EcoSport. Novi Fordov SUV karakterišu naglašena prednja maska, kratka hauba i zakošeni prednji stubovi, a sportski akcenat pojačavaju tanki, uglasti farovi.

Kada se tokom 2013. godine nađe u prodajnim salonima, EcoSport će biti drugi SUV u okviru Fordovog programa ekspanzije evropske proizvodne game, nakon nedavno uvedene nove verzije modela Ford Kuga. Osim toga, Ford planira da u Evropi ponudi i narednu generaciju modela Edge, većeg, višestranog SUV-a premijum klase,koji je do sada bio dostupan kupcima u SAD i na drugim tržištima.
Napravljen na Fordovoj globalnoj platformi B segmenta, kompaktni EcoSport zamišljen je kao vozilo koje karakterišu agilnost, ali i efikasnost u potrošnji goriva na nivou malog porodičnog automobila, u kombinaciji sa fleksibilnošću, prostranošću i visokim položajem u vožnji jednog SUV-a.

Ford SYNC sistem, koji će biti dostupan na modelu EcoSport, imaće i funkciju takozvane hitne pomoći, koja nakon nesreće direktno povezuje putnike u vozilu sa operaterima lokalnih službi hitne pomoći obaveštavajući ih o lokaciji gde se udes dogodio. Za ovu funkciju sistem koristi informacije iz GPS uređaja koji je ugrađen u vozilo, kao i iz mobilne mreže.
Ford EcoSport će takođe ponuditi sveobuhvatan paket tehnologija za pomoć vozaču, uključujući i elektronski program za kontrolu stabilnosti (ESP) i pomoć pri polasku uzbrdo (Hill Launch Assist).

Od pogonskih agragata, u ponudi će biti verzija sa 1.0 litarskim EcoBoost benzincem sa 92 kW (125 KS), zatim model sa 1.5 litarskim benzinskim motorom sa 81 kW (110 KS), kao i sa 1.5 litarskim dizel motorom koji razvija 66 kW (90 KS).
Ford još uvek nije saopštio cenu i datum početka prodaje modela EcoSport u Evropi.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2013.

Pogledajte galeriju fotografija sa auto-salona u Ženevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: