Mercedes B klase na prirodni gas

Mercedes će kupcima ponuditi model B klase koji će pored benzina, kao gorivo koristiti i prirodan gas. Ovaj autmobil naći će se u prodaji početkom 2013. godine.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.09.2012.

12:30

Default images

Reč je o modelu B200, na kojem je primenjen novi modularni ENERGY SPACE koncept konstrukcije. Karakterstika ovog koncepta je da se ispod zadnjih sedišta automobila nalazi dupli pod koji obezbeđuje prostor za dva mala i jedan veći rezervoar za prirodni gas.

Maksimalna zapremina rezervoara iznosi 125 litara gasa, što odgovara masi od oko 21 kg. Zahvaljujući ovakvoj poziciji rezervoara za gas, nije se izgubio koristan prostor u kabini i prtljažniku automobila.
U Mercedesu kažu da B klasa sa pogonom na prirodni gas ima za 16 % manju CO2 emisiju u odnosnu na standardnu benzinsku verziju, dok ušteda u troškovima za gorivo iznosi oko 50 odsto.

Prema fabričkim podacima, prosečna potrošnja automobila iznosi 4,2 kg gasa na pređenih100 km, pri emisiji ugljen-dioksida od 115 g/km.

Maksimalni radijus kretanja, takođe prilikom vožnje samo na prirodni gas, iznosi do 500 km.
Motor Mercedesa B200 sa pogonom na prirodni gas razvija 156 ks i omogućava ubrzanje 0-100 km/h za 9,1 s, dok maksimalna brzina automobila iznosi 200 km/h.

Snaga motora prenosi se na prednje točkove pomoću ručnog ili sedmostepenog menjača sa duplim kvačilom.

Mercedes će B klasu sa pogonom na prirodni gas predstaviti posetiocima predstojećeg Sajma automobila u Parizu.

Vozili smo Mercedes B200 CDI BlueEFFICIENCY.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: