Automobili

Utorak, 17.04.2018.

20:33

I vozači autonomnih vozila će biti kažnjavani

Napredak sistema samovozećih automobila povlači za sobom promenu i saobraćajnih propisa i regulativa.

Izvor: B92

I vozači autonomnih vozila će biti kažnjavani
Foto: Getty images

Povremene nesreće prilikom testiranja autonomnih vozila pokrenula su pitanja kažnjavanja vozača u automobilu koje je učestvovalo u udesu.

S obzirom da prilikom preuzimanje kontrole vozača nad autonomnim sistemom vozila ima otklon od dve sekunde, to pri brzini od 80 km/h znači da će automobil da pređe 45 metara bez ikakve kontrole.

Zbog toga bi zakonodavci trebalo da planiraju kažnjavanje za nedostatak pažnje bilo zbog čitanja, spavanja ili slične distrakcije.

Studije pokazuju da bi vozači morali da budu izuzetno oprezni kako bi bili sposobni da brzo i bezbedno preuzmu kontrolu nad automobilom, posebno kada je to neophodno učiniti bez prethodnog upozorenja od strane Sistema.

"Važno je shvatiti implikacije povećane autonomije na sposobnost ljudi da održe pažnju i budnost kako bi reagovali u vanrednim situacijama. Može biti neophodno i uvođenje samovozećih automobila uz obavezan savet ili čak zakon da u nekim ili svim okolnostima vozač mora da vodi računa o saobraćajnoj situaciji pa bi druge aktivnosti trebalo minimalizovati ili izbeći", kaže profesorka Sara Šarples sa univerziteta u Notingemu, savetnica pri ovom istraživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: