Vozači podložniji raku kože

Uživate u letnjem povetarcu za upravljačem tako što otvorite prozor dok vozite? Možda vam to više neće zvučati kao dobra ideja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2011.

07:41

Default images

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu otkrili su da se tumori kože češće razvijaju na levoj strani tela kod ljudi. Razlog: ta strana je uglavnom izložena suncu tokom vožnje.

Zanimljivo je da su i australijski naučnici mnogo ranije došli do istog otkrića. Doduše, dokazano je da tamošnji vozači, budući da voze nama suprotnom stranom, češće dobijaju tumor kože na desnoj strani tela.

Prema novoj studiji, 52 odsto melanoma pojavilo se sa leve strane tela i to uglavnom na nadlaktici. (Još mislite da izgledate dobro kad izbacite lakat kroz prozor?)

Stručnjaci, zato, preporučuju da tokom letnjih meseci prednost date klimi, a ne promaji i otvorenim prozorima.

Iako staklo blokira većinu štetnih UVB zraka, ne može da zaustavi nešto manje destruktivno UVA zračenje. Profesionalni vozači i osobe koje mnogo vremena provode u automobilu, trebalo bi zbog toga ćak i kad zatvore prozore da koriste kremu za sunčanje, naročito ako su bele puti.

Fotografija - SXC

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: